Nr 4 2006
Sid 14a

Missade du förra
artiklarna
i serien?
dem här:

Kapitel 1


Kapitel 2

Kapitel 3

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X
Hur många gånger har vi inte läst
i tidningar, hört i radio och sett
i TV att ”En dålig rygg är den
nya svenska folksjukdomen”.

Förutom det välkända faktum att vi tillbringar mer och mer tid stillasittande
i bilar, i TV-soffan och framför datorer, finns det några orsaker till denna ”folksjukdom” som vi själva relativt lätt borde kunna eliminera.
Den ena är ergonomi. Många felbelastar sin kropp på ett sätt som
får en att undra om de har någon kontakt alls med de övre regionerna (hjärnan). Ett exempel kan du iaktta varje dag på bussar och tunnelbana.
Här är de största syndarna faktiskt kvinnor/tjejer. Upp till 75% av alla kvinnor envisas med att sitta med det ena benet över det andra i alla lägen, hela dagarna. Detta gör att bäckenet tippas över och att kotpelaren därmed får helt fel position. Dag ut och dag in, samma felbelastning och sedan undrar de varför de får ont i ryggen och det skylls på förslitningar och annat.
En annan orsak, den vi främst skall ägna oss åt här, är utebliven och inte minst felaktig träning. Dagligen, på
gymm och fitnessanläggningar över hela landet, tillåts de betalande med- lemmarna att utföra rent skadliga övningar eller bra övningar fast helt felaktigt utförda, helt utan att personal ingriper och korrigerar felaktigheterna.
Det måste bli en uppstramning och utbildning av gympersonal, så de vågar och vet hur man hjälper kunden till rätta direkt då denne utför en övning som kan ge omedelbara eller framtida problem. Detta kräver dock en bättre kunskapskontroll av personalen och det är kanske där skon klämmer.
Som det är nu, verkar det som alla som genomgår instruktörsutbildning god- känns och släpps igenom, oavsett lämplighet. Du som kund i detta fall, kan ju inte bedöma detta och får tyvärr ”Betala för en Ferrari och köra hem i en Fiat”.

Nog om detta, nu skall vi koncentrera oss på själva träningen.
Att ”träna rygg” på ett korrekt sätt, är en komplex historia, då det inte bara inbegriper det vi direkt brukar benämna rygg. Dels är ryggstabilitet även starkt beroende av både närliggande struktu- rer som rumpa, ben och axlar, samt motstående balansmuskulatur (antagonister) som bukens muskulatur.
Artikeln fortsätter på nästa sida >>>
Klicka på pilen > och läs fortsättningen

Frontface skickar ett speciellt TACK till  personalen på World Class Kungsholmen för all god assistans och för den suveräna service vi fick. Vi kommer gärna tillbaka till denna förstklassiga anläggning. Du som vill se mer av vad som händer och sker på anläggningen , kan klicka HÄR eller på logotypeen ovan.

Korsryggsrullning-sträckning, en av de övningar som flest tränande utför felaktigt på gym över hela världen.
Tänk på följande detaljer:
- Du skall ha stöd för höftbenskammen så att du inte viker i höften.
- Händerna på bröstet, ej bakom nacken, då blir du orörlig i bröst-
ryggen och kan inte rulla upp och ner, kota för kota.
- Det är huvudet som opbörjar både upp- och nedrörelserna, resten
av överkroppen följer med i en rullning kota efter kota hela vägen,  inte en s.k. gångjärnsrörelse som är vanligt att se (speciellt under rörelsens nedväg).
- Stanna när du når "hållningsläge", då du är helt rak ända från topp till tå. Gå inte högre, då skapar du bara ett slutläge som inte över-
ensstämmer med den hållning du eftersrävar.
- Var noga med att hålla in och knipa med bukmuskulaturen under hela den aktiva fasen av övningen.

Totalt kan din kotpelare böja ungefär 40 grader, så har du kommit ner i 90-gradigvinkel, kan du vara säker på att du böjt i höft och därmed kopplat in gluteus (rumpan) på ett icke önskvärt sätt.