Nr 4 2006
Sid 22a

En Lätt Nostalgisk Bris I Sommarnatten:
Sverigefinalen av Miss World

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X.   Reportage: Nathalie

Miss World är en skönhetstävling som funnits i 56 år. Under den tiden har man haft möjlighet att utveckla produkten utan begränsningar, då det hela tiden är paret Eric (nu avliden) och Julia Morley som haft full kontroll över konceptet. Vad har då hänt under dessa 56 år? Inte mycket.

Fram till för tre år sedan, gjordes ingen svensk uttagning utan den som kom 2:a i Fröken Sverige, fick automatiskt delta i Miss World. Då Fröken Sverige kollapsade i sitt traditionella format, fick ett produktionssällskap i Stockholm licensen till Miss World och gör uttagningar på krogar runt landet. Finalen hölls 10:e augusti i Café Operas matsal. Det är dit du följer med oss här.

Sjutton förväntansfulla deltagare, i tävlingen kallade "kandidater" (känner du nostalins vingslag?)
bedömdes av en kunnig (?) jury. Kvällens konferencier, Carolina Gynning, hanterade vant mikrofonen och lyckades hålla hyfsad pli på de nervösa finalisterna, mölligen undantaget start-
nummer ett, som försvann och kom in som nummer 17 till finalentrén.

Efter två entrér, var alla i vår närhet helt övertygade om att vinnaren odiskutabelt var Göteborgs representant. Blev det då så? Läs nedan, titta på bildmaterialet och bedöm själv.

Caro Gynning frågade ut "kandidaterna", mestadels om deras framtidsdrömmar. . Vad är mest intressant för publiken att veta, att någon säger sig vilja bli advokat eller att nägon fakt- iskt är utbildad möbelsnickare? Till höger:
"Hallå tjejer, vilket håll är ni på väg ät?"  Koreografin syntes vara lätt förvirrande för de 17.
Det var svårt att veta vem som var vem i den första entrén.

Finalentrén med aftonklänningar är det inslag som deltagarna oftast mest ser fram mot. Här får de chansen att känna sig som riktiga "Missar" med håruppsättningar och aftonmakeup. En line-up i aftonklänningar är alltid imponerande, till skillnad från intervjumomentet där frågeställningen om varje deltagares "Vad vill du göra i framtiden" mest känns som en mindre förolämning mot publikens intelligens. Här fick vi en provkarta på drömmar från advokat till plastikkirurg ("men inte en så´n som opererar tjejer för skönhetsideal..."). Häpp!

Från vänster; 2:a Sandra Thorsell/Göteborg, Vinnaren Cathrin Skoog/Östersund
och till höger, 3:a Maria Hedmark/Strömstad

Frontface´s Egen Favorit:

Ovan: Vår egen, våra presskollegors och även publikens stora favorit, Sandra Thorsell: Sandra har alla egenskaper som ger stark respons i en internationell final: Hållning, poseringsteknik, den glittrande blicken som ingen kan undgå, samt ett leende som smälter is. Dessutom har hon bra linjer i figur och tillräcklig längd. Vi är säkra på att få se Sandra i många modereportage framöver.