Nr 3 2007
Sid14b

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X. Models: Therese Cramrer, nathalie Noori, Micke Fykén

Det är också viktigt att känna till ett par saker om bodybuildingtidningar och böcker som är skrivna av kända BB-profiler, proffs och världsmästare:
1. Samtliga av dessa har inte kommit så långt som de gjort i sin (över)utveckling av muskulaturen på grund av sina träningsprogram utan med hjälp av preparat (steroider och tillväxthormon).

2. När man som proffs eller liknande skall skriva en bok i ämnet träning, måste man skriva något speciellt, annars finns det ju redan ett otal böcker att köpa av de andra proffsen, eller hur? Därför "skruvar" de ofta till med någon ovanlig knorr så att deras bok skiljer sig från
de andras.
Har vid flera tillfällen träffat, tränat med, turnerat med och bott med ett antal av dessa stooora herrar och vet att de ofta inte alltid lever som de lär ut.
De behöver helt enkelt inte det, på grund av steroidmissbruket som får dem att växa oavsett hur bra eller illa de tränar.

Detta är ett ytterst farligt och ohälsosamt sätt att idka kropps- träning på, så undvik allt vad sådana "genvägar" heter. Flera av dessa herrar och damer är i dag inte längre i livet. Många befinner sig också på någon avskild mentalinstitution.


Åter till verkligheten.
Som i all styrketräning gäller det att skapa kontakt mellan hjärna och muskel och att försöka lära sig när det är rätt muskel som arbetar.

Man kan också uttrycka det så här:
-Det viktigaste är inte vilken övning du väljer utan hur du utför den.
Det går med andra ord att i stort sätt träna runt en muskelgrupp och låta alla andra accessoriska muskler ta över jobbet om man inte är varse på att "hitta rätt" i rörelsen.

Du behöver inte göra pressar i massa olika vinklar varje bröstpass. Variera i stället vinklar och utförand från pass till pass, så att den i grund lata kroppen inte vänjer sig och därmed "gäspar" åt dina försök att komma vidare.

Ofta läser man i "facktidskrifter" att man skall lägga på lite mer belastning till varje pass. Detta är naturligtvis en omöjlighet. "Lyssna" på din kropp. De dagar du känner dig extra på hugget, kan du testa lite mer belastning. Var försiktig, använd gärna passning och var beredd på att du får sänka antalet repetitioner till en början.
Tänk inte så mycket på siffran som står på viktskivan eller viktmagasinet. Koncentrera dig i stället på vilken känsla du får i muskeln. Får du "kontakt"? Blir du i stället öm i andra muskler  än den du satsat på?              forts på nästa sida   >>>

Sittande Maskinpress.

Låt axlarna befinna sig i naturlig läge utan att dras uppåt.  I toppläget skall händer och armbågar vara i nivå med bröstkor-
gens övre tredjedel. Se till att inte axlarna skjuts framåt  utan håll kvar dem  hela tiden.
Vänd i både bottenläge och toppläge utan att vila, vänd "aktivt".  Skjut fram bröstkorgen under pressen, håll kvar luften under den tunga delen av rörelsen, släpp ut luft när du vänder i toppläget.

Peck-Deck.

Det viktigaste är att pressa med armbågarna, inte händerna,
för då blir axlarna för mycket involverade.
Låt därför händerna ligga avslappnade mot kuddarna.
Skjut fram bröstkorgen, håll tillbaka axlarna.
Släpp inte ut luften förrän du vänder i toppläget.
Som i alla övningarna, skall du även här dra in och knipa med bukmusklerna under hela utförandet för att stabilisera bålen.

Push-ups / Armhävningar.

>>> Till höger: Armhävningar / Push-ups.
När du är ute och reser kanske inget gymm finns att tillgå men du vill ändå få "lite tryck i bitarna". Har du då en kompis, är det mycket lättare och mer kul att hitta på effektiva varianter av diverse övningar.

Naturligtvis kan du göra samma övning med fötterna på ett bord eller liknande.
Jobba långsamt, känn dig som en tjock gummislang och vänd mjukt i bottenläget.
Även här skall du skjuta fram "korgen" under det att du pressar. Glöm inte att knipa och hålla in bukmusklerna.

Mer bröstträning följer, klicka på pilen >>>