Nr 6 2007
Sid 13a

Foto "Änglabilden / bokbilden": © Frontface, Nikon D80. Modeller: Josefine och Lukas. Foto location: SOVA, Sveavägen 76, Sthlm. Övriga © Tempur.

 

När alla naprapater vi talat med,
säger att en viss produkt är överlägsen,
trots att de ofta själva inte säljer den,
ja då blir Frontface redaktion nyfiken och vill testa.
Håller Tempur® vad Tempur® lovar?

Har man haft ryggproblem någon gång de senaste 15 åren, så är chansen stor att någon i ens närhet har kommit med förslaget att byta ut sängen. Har du dessutom rest runt och bott på hotell i olika länder, så har du säkert gnisslat tänder över kvalitén på många, ja kanske de flesta hotellsängar du drabbats av.

En god natts sömn är värdefullt, speciellt i dagens stressnade arbetstempo. Även för de som tränar hårt behöver optimal vila för att kunna återhämta sig och tillgodogöra sig träningspassen.
Eftersom vi nu fått höra från ett antal naprapater, chiropraktorer och sjukgymnaster att Tempur-konceptet skall vara mer eller mindre undergörande, så beslöt vi oss att undersöka hur det fungerar.

Eftersom historik är ett klassiskt sätt att lära sig bakgrundsfakta på, inledde vi med att läsa hur det hela startade.

Tempurmaterialet utvecklades ursprungligen på 1970-talet vid NASA Ames Research Center, California, för att förbättra sittkomfort och G-kraftdämpning i rymdfarkoster. På grund av småskalig produktionsteknik begränsades den kommersiella användning under många år till sjukvården, där materialets tryckavlastande egenskaper blev speciellt efterfrågade.

Efter omfattande material- och produktionsutveckling på Tempur Worlds fabrik Dan-Foam i Danmark, var den storskaliga "rymdskumteknologin" redo för lansering 1991. Det blev nu möjligt att erbjuda NASA-materialets exceptionella tryckavlastning och komfort för såväl privat användning som på sjukhus, kliniker och vårdhem i hela världen.    >>>

Som ett erkännande för tillämpningen av rymdteknologi, belönades TEMPUR 1998 med "Award of Recognition" från the National Aeronautics and Space Administration samt "Certificate of Achievement" från the U.S. Space Foundation.

Samma år, 1998, invaldes Tempurmaterialet tillsammans med GPS, det revolutionerande navigationssystemet, till NASA Hall of Fame, som två rymdteknologier som uppnått exceptionell framgång i kommersiell användning.
Denna utmärkelse ingår i programmet för "Space Technology Hall of Fame", vars uppgift är att hedra innovationer som utvecklats ifrån rymdteknologin till kommersiella produkter.

På hemmaplan:

År 1989 köpte den svenska cellplasttillverkaren Fagerdala företaget World Foams Dan-Foam, ett litet företag som tillverkade polyuretanskumplast för den danska möbelmarknaden.

För att förstå bakgrunden helt, får vi backa ytterligare ett par decennier.
Fagerdala grundades år 1964 på Värmdö i Sverige, som skumplastkonfektionär, av far och son Alf och Dag Landvik. 1973 blev Mikael Magnusson delägare. Den första tillverkningen inrättades i en före detta lada. Till 1989 hade verksamheten expanderat till 10 fabriker runt om i världen, specialiserade på utveckling, tillverkning och försäljning av tekniska cellplaster.

Under 1980-talet hade Dan-Foam strävat efter att utveckla en storskalig tillverkningsprocess för Tempurmaterialet, ursprungligen uppfunnet av NASA. Genom förvärvet av Dan-Foam tog Fagerdala sig an utmaningen att föra Tempurprojektet mot framgång för att kunna inkludera detta innovativa material i sitt sortiment.

1991, efter över 5 000 dokumenterade försök, var Tempurmaterialet slutligen klart för lansering. Den ursprungliga idén hade varit att tillverka medicinska och trycksårsförebyggande madrasser och dynor. Under utvecklingens gång hade man emellertid också upptäckt att Tempur var välgörande även för reumatiska problem.

När man slutligen lyckats bemästra produktionsprocessen började man grunna på om Tempur dessutom kanske skulle kunna lindra ryggont – ett annat stort ortopediskt problem. Tester i samarbete med svenska ryggspecialister bekräftade också att så var fallet. >>>

 

Det finns också ett antal smarta tillbehör, som de ser här uppifrån:
- Svankstöd för bil och vanlig stol.
- Benstöd,i stället för att lägga upp fötterna på bordet.
- Sovmask, zzZZZ.

- Även vid lättare lyft som detta, gäller det att ha varit snäll mot ryggen i alla lägen.

Klicka på högerpilen för nästa sida av reportaget   >>>