Nr 3 2009
Sid 11a
Foto:© Hans T Dahlskog.    Text: Pter Ortvik, chefredaktör, Frontface.
Ett Stycke Samtidshistoria:
Hans T Dahlskog; Pressfotograf i 40 år
Det hände i början av april i år. En något äldre man kom fram till mig på T-centralens tunnelbaneperrong.
Han hade en kamera över axeln. "Vilka sjyssta mackor du har", sade han och pekade på mina röda vagabond-skor. Sedan var samtalet igång.
Hans namn är Hans T Dahlskog och har arbetet som pressfotograf i över 40 år. När jag berättade om vårt återkommande tema, där vi presenterar en fotograf och hans 9 egenutvalda bilder, såg jag en intresserad glimt tändas i hans blick.

Några dagar senare ramlade ett tjockt kuvert ner i brevlådan, fyllt med papperkopior av Hans utvalda foton. Han jobbar med andra ord inte digitalt utan enbart med riktig film och papperskopior.
Nu har vi skannat in hans bilder och hoppas de ger rättvisa åt hans fina arbete.

När du klickar på respektive mini-bild nedan, får du upp en större version. Mer info om Hans T Dahlskog själv, hittar du här nederst.
 
1.                       >>>                                      2.       >>>                            3.                         >>>
           4.        >>>                           5.                        >>>                                          6.       >>>
            7.       >>>                           8.                       >>>                                           9.        >>>
Hans T Dahlskog residerar i Västra Skogen,
i Solna, strax utanför Stockholm.
Hans berättar att orskaen till att han är frånskild, är att hans exfru fann att han var gigt med jobbet och hon kunde inte konkurrera.

Hans arbetade under 40 år på Pressens Bild, som numera heter Scanpix. Första jobbet som fotograf, var1960 på Berns Salonger, under en konsert med Eartha Kitt.
Hans har täckt fem Vinter-OS: Innsbruck-76, Lake Placid-80, Sarajevo-84 (stod över Calgary-88), Albertville-90 och Lillehammer-94. Dessutom Sommar-OS i Moskva 1080.

Hans har kammat hem hem flera priser i PFKs
årliga pristävling om årets bästa bild.
Ett år var det porträttet där Göran Perssons ansikte syns förminskat i has egna glasögon ochåret efter fick Hans utmärkelsen "bästa vardagsbild" för det äldre paret som har picknick under Essingeleden vis Talludden / Karlberg.

Hans har inte lagt linsen på hyllan utan fösöker skapa något nytt varje dag.
Nyligen hade han en utställning i Jacobs kyrka,
på temat "Folk jag mött i Kungsträdgården under ett år".
Hans har valt att inte träda in i den digitala fotovärlden utan håller kvar vid film och papper.
Det gör naturligtvis att han tidsmässigt inte hänger med i dagens rasande takt. Men å andra sidan är det ju som han själv säger: "Det spelar ingen roll,
jag har ändå sett mina snabbaste dagar och varför stressa nu när man ändå inte är 20 längre...".

Det är ett nöje att fått träffa Hans Thore Dahlskog och trots att vi så gärna skulle vilja släpa in honom i den digitala fotovärlden, hoppar vi över det och låter honom få fortsätta sitta under fotopapperseken och lukta på framkallningsvätskorna.

Eftersom hans inte heller klivit in i datoråldern, kan han endast nås via "snigelpost" av de som vill få kontakt:
Hans T Dahlskog
Johan Enbergs väg 5,  117 62 Solna.  08-276099.