Nr 3 2009
Sid 14a
Foto:© Frntface.se, Nikon D300

En orsak till detta är att DHA numera kombineras med andra nära besläktade sockerarter med jämförbar verkan (typiskt erythrulose) men som förbättrar färgen.

Brun utan sol och solskydd

Brun utan sol med DHA ger ett svagt solskydd. Detta solskydd är inte tillräckligt och ska man vistas i farlig sol behöver man därför dessutom använda ett solskydd.

Normalt går det bra att använda en solskyddskräm på en falsk solbränna.

Brun utan sol varar tre till sju dagar

Eftersom det är hudens yttre lager av döda hudceller som färgats försvinner solbrännan allt eftersom nya döda hudceller bildas och de gamla ramlar av. Brun utan sol med DHA varar därför inte mer än tre till sju dagar.

Vill man ha en "solbränna" hela tiden behöver man lägga ny kräm regelbundet. Ofta lägger man på ny kräm den tredje eller fjärde dagen men detta kan variera mellan olika produkter och personer. Genom att pröva dig fram och följa upp om du blir ljusare eller mörkare märker du hur ofta behandling behöver göras.

Olika alternativ för att behandla huden

Du kan köpa både kräm och spray med brun utan sol i butik och använda hemma eller gå till en salong för behandling. Kräm anses i allmänhet ge lite bättre resultat.

Alternativ för behandling på salong är:

  • Airbrush-spray. Personalen sprayar vätskan över huden med en särskild spruta.
  • Kabin-spray. Du går in i en kabin där färgen sedan sprayas över huden.
  • Kräm. Personalen smörjer in din hud med kräm.


Fortsättning på nästa sida                                  >>>

Det farliga är inte att bli brun utan att bränna sig i solen upprepade gånger. I Sverige drabbas varje år närmare 2000 personer av malignt melanom och under 45 år har antalet fall av malignt melanom och andra former av hudcancer tredubblats. Enligt Apoteket AB och WHO ligger Sverige längst upp på listan över de länder där den aggressiva hudcancersjukdomen malignt melanom ökar snabbast. Den viktigaste orsaken tror man är att fler använder solarium.
Både att sola utomhus och i solarium ökar risken för cancer. Orsaken är att arvsanlagen i hudens celler skadas i snabbare takt och det är inte säkert att kroppen "hinner med" att klara av det. Ett alternativ utan den risk solande innebär är brun är brun utan sol.


Brun-utan-sol-produkter ökar snabbt i popularitet
och det beror inte bara på det solfattiga svenska klimatet.

Fler och fler ersätter solning på stranden och i solarier med brun-utan-sol och det är generellt klart positivt för hälsan.
Det är helt klart det mest säkra och riskfria sättet att bli brun.
dock får man inte glömma bort solens syntes av vitaminer och andra välgörande effekter.

I dag kan du hitta fen stor variation av brun-utan-sol-produkter:
• Sol sprayer
• Sol mousser
• Sol lotioner
• Sol servetter
• Tabletter som ger en solfärgad hy (dock ej helt säkra)

Den aktiva ingrediensen i brun utan sol produkter är Dihydroxyacetone, eller DHA. DHA är framställt genom bakteriell jäsning av vegetarisk glycerin (typick från sockerrör). DHA är därför ett naturligt sockerämne

På 20-talet experimenterade tyska vetenskapsmän med DHA under röntgenstudier och upptäckte en egendomlig biverkning: DHA färgade huden brun! Men p.g.a. kriget avbröts vidare forskning om effekterna.

År 1957 upptäckte pediatrikern Eva Wittgenstein, på barnsjukhuset Cincinnati Children's Hospital, genom en undersökning av den oralt administrerade versionen av DHA och dess effekter på barndomsdiabetes, att DHA färgade huden runt patientens läppar. Efter vidare forskningar visade det sig att DHA framkallat hudpigmentering.

Snart därefter (1960) lanserades marknadens första kommersiella brun utan sol produkt.

Betakaroten

Tabletter för brun utan sol innehåller oftast betakaroten:

Melanotan

Ämnet Melanotan ger en naturlig pigmentering. Studier pågår med målet att det ska bli ett läkemedel:

Tid i solen

Ett solskyddsmedel kan inte förlänga den tid man kan vistas i solen. Kontrollera därför noga vilka tider som är "säkra" för barnen att vistas i solen och hur lång tid som är lämpligt.

Ofta är solen brännande från 11 på förmiddagen till 15 på eftermiddagen.

DHA är vanligast

De flesta brun utan sol som läggs på huden innehåller ämnet DHA. DHA upptäcktes under tidigt 1900-talet och de första brun utan sol krämerna med DHA dök upp under 1960-talet. Det var under 1980-talet de började bli allt populärare när riskerna med solandet blev allt tydligare.

På huden reagerar DHA med aminosyror i hudens yttre lager av döda hudceller. Resultatet av reaktionen blir en "solbränna". DHA reagerar däremot inte med aminosyror hos de levande hudceller. Nackdelen med detta är att solbrännan försvinner allt eftersom huden tappar hudcellerna. Fördelen är att eftersom DHA inte reagerar med levande celler är det mycket säkert för kroppen.

DHA är mycket säkert

Inga risker med DHA har upptäckts och ämnet anses vara harmlöst både på huden och som livsmedelstillsats. DHA har använts i brun utan sol sedan 1960-talet utan att någon hälsorisk har upptäckts.

Ett litet antal rapporter om kontaktallergi finns vilka kan misstänkas ha med DHA att göra.

Den färg som DHA ger

DHA ger upphov till olika färger, från gult till brunt, beroende på vilken aminosyra ämnet reagerar med. Den nyans huden får varierar därför naturligt något beroende på tid på år och mellan olika personer.
Tidiga produkter gav ofta en onaturlig gul-orange färgning medan dagens produkter rätt använda oftast ger en bronsbrun nyans som liknar en naturlig solbränna.

 

 

Klicka på högerpilen för          > > > >