Din hållning kan vara ett
stående problem.
<<<  Till Innehåll

Foto  Frontface.se 

 

Detta är en 4:e artikeln i en serie där Frontface tagit hjälp av Martin Fransson för att vägleda dig till ett bättre och friskare rygg- och nackliv.
Här finner du de tre tidigare avsnitten:
       
Del 1     Del 2     Del 3.

Martin Fransson har varit verksam som kiropraktor sedan 1996. Han har byggt på sin 5 åriga utbildning och kunskap med flera olika inriktningar. Alla med fokus på hur han kan bidra till att de som söker honom själva allt effektivare lär sig verktyg som får dem att uppnå önskade resultat och berikar deras vardag. Fokuset är på hur knoppen och övriga kroppen samverkar till en helhet som samverkar med hela vår livsmiljö.
Welledge mål är att träna och utbilda sina kunder, privatpersoner och företag. Det handlar inte om att vara sjuk eller frisk, utan om människans förmåga att leva livsbejakande.

Martin driver en stor ljus klinik vid Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm, där han och hans medarbetare tar hand om sina patienter både med enskilda behandlingar samt även i grupp, där Martin låter varje del av behandlingen"sjunka in" hos patienten innan han återkommer till densamma. Han föredrar att betrakta de som går hos honom som medlemmar som tränar upp nya förmågor som gör att de kan uppnå varaktiga resultat. Istället för att se dem som patienter som får behandling.

Står du här och hänger?

Problem med bäcken och höfter? Dags att göra något åt det!
En av de vanligaste sakerna jag observerar när jag möter mina kunder, är hur obalan-serad deras hållning är och hur de sitter, står och går. I denna lektion kommer jag att fokuse-ra på bäcken och höfter.

Har du lagt märke till hur du själv står, huruvida du lägger lika mycket vikt på båda ben när du står? Testa genom att ställa dig upp och blunda. Känn efter om du tycker att du står med lika mycket vikt på båda benen. Många finner att de känner hur de har mer vikt på det ena benet.

Tänk efter, om du står och letar efter din balanspunkt mellan vänster och höger sida, så borde det väl rimligen vara lika mycket vikt på båda sidorna?

Så är det inte för de flesta på grund av olika obalanser i kroppen, varav några kommer jag gå igenom i denna lektion, samt ge några övningar som kan assistera att balansera det hela.

När mina kunder kommer till mig så använder jag två digitala kroppsvågar, där de får ställa sig med en fot på vardera våg. Under det att de blundar i ca fem sekunder får de känna in sin mittpunkt. De allra flesta har mer än 2-3 kg övervikt på ena benet. Normalt/godkänt värde är under 2-3 kilo, har man visat i en stor studie vid John Hopkins Medical University i USA, när de testade ryggpatienter.

Ett annat test för att se hur du håller dig; prova att ”hänga” med mer vikt på ena benet och sen det andra. Vilket känns mest som hur du brukar stå?

De allra flesta har ett ben som de favoriserar, oftast pågrund av obalanser i bäcken och höfter, som bland annat bidrar till att ett ben verkar kortare när ena sidans muskler är mer spända i ländryggen. Då vill man gärna hänga över på ena benet. Hur vi står och går är något som bör ske helt av sig själv, vi skall inte behöva tänka på det. Om inte det är som så att de mönster vi tillägnat oss genom livet faktiskt begränsar och felbelastar oss på ett ogynnsamt vis. Och leder till ryggbesvär eller minskar vår flexibilitet och prestationsförmåga.

Som kiropraktor utgår jag från att hur vi håller vår struktur ger förutsättningarna för hur vår kropp kan fungera. Vilka rörelser som sker med lätthet och vilka som inte gör det när din kropp hålls snett. En annan observation jag ofta gör när jag ser någon promenera är att de går med fötterna så att tårna pekar utåt istället för näst intill rakt fram som är normalt. Ofta är det den ena foten som pekar mer ut är den andra. Detta är oftast tillföljd av att man har en obalans i bäcken och höfter. Be någon observera dig när du promenerar rakt fram. Hur pekar dina tår? Utåt, inåt eller rakt fram?
Ett sista test som du kan göra för att se hur du format din rygg och fortsätter genom att omedvetet tillåta dessa obalanser genom hur du instinktivt väljer att sitta, stå och gå, är som följer:

Sitt ner och korsa ett ben över det andra, känn efter hur bekvämt det känns. Växla sedan och gör det samma på den andra sidan. Var detta bekvämare eller kändes det mer onaturligt och ovant?

De allra flesta har en favorit ställning som de gillar att ha när de sitter med korsade ben. Jag påstår att det inte är en slump utan kommer som en naturlig följd av de obalanser som man har i sin kropp.

Vad kan man göra åt detta om man upptäcker någon av dessa obalanser?
Kom ihåg att allting i din kropp styrs av..? Just det, ditt nervsystem koordinerar alla dina muskler och leder och allting annat i din kropp, där av vikten att alla reflex system i kroppen fungerar balanserat.

Det bästa sättet är i min mening att få sin rygg och sitt nervsystem undersökt av någon som är specialiserad på detta. Kiropraktorer är en sådan yrkesgrupp som har fokus på just relationen mellan hur nervsystemets och ryggradens funktion samverkar.

Vad du själv kan göra är givetvis av största vikt. Detta är några enkla övningar som kan bidra till att balansera om du har upptäckt någon av de obalanser som gått igenom i denna lektion. För att vara säker behövs en noggrannare undersökning.

Detta är en kombination av rytmiska rörelser och långsamma rörelser som man observerar barn gör under sin utveckling och som vi ser människor spontant börjar göra i det kiropraktor system jag arbetar med, Network Spinal Analys.

Nedan övningar kan du även se i denna video .

Ligg på magen och gunga bäckenet från sida till sida. Låt rumpan komma in i en rytmisk självsvängning. Håll gärna på 1-3 minuter, vila efter och känn in hur det känns nu i ditt bäcken.

Ligg på magen och lyft sakta ena benet, så att dess knä pekar rakt ut och fotsulan ligger mot insidan av motsatta knä. Pressa sedan benet tillbaks till ursprungs position. Att tänka på är att stryka foten sakta längsmed insidan på det ben som är rakt och att hålla bäckenet ner mot underlaget. Så att inte ena sidan ”putar” upp. Åla på stället på detta sätt under 1-3 minuter, kom ihåg att göra det långsamt. Innan du börjar kan du observera om dina ben känns lika långa.
Efter övningen kan du notera om du märker en skillnad mellan vänster och höger sida. Ligg kvar en minut efter övningen så den kan integreras.

Lägg dig på rygg och lägg märke till hur dina fötter ligger. Pekar den utåt, inåt eller lite lätt utåt. Normalt är en viss utåt lutning. Många har dock långt mer än så och mer på ena sidan än den andra. Spänn nu insidan av höfter och lår så att tårna slår ihop, slappna sen av så den faller ut och spänn sedan igen. Det skall bli som en ”vindrutetorkar” rörelse med fötterna, bara att de går emot varandra. Gör detta under en minut. Slappna av och känn efter hur det känns.

Efter övningarna:
Pröva efter du gjort övningarna om du märker skillnad i hur du fördelar vikten när du står. Om det känns annorlunda när du sitter och korsar benen. När du går om du kan märka om fötterna pekar annorlunda och steget känns förändrat.

Bästa resultat får du givetvis om du gör dessa övningar dagligen över minst en månads tid. Lycka till och ge inte upp, även om det känns lite jobbigt från start.

<<<  Till Innehåll