Nr 5 2007
Sid  9a

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X, foto: Nathalie, Nikon D80

PROMENERA RUNT ROM PÅ EN DAG

- Men sedan behöver du ett fotbad och mycket italiensk glass...

Efter den långa vinresans slut, hade vi en dag att koppla av inne i Roms centrum. Vår eminenta guide under resan, Karin Mercurio, hade själv ledigt så hon tyckte att det skulle vara trevligt att få visa oss ett antal kända och okända sevärdheter i den italienska huvudstaden.
Karin mötte upp oss utanför hotellet kl 10 på förmiddag- en och kl 16.30 var vi tillbaka igen för att åka ut till flyget.

Med bekväma skor satte vi riktning mot hennes första mål, "Bocca della Verità", sanningens mun. Legenden säger att om du sticker in handen i stenfigurens mun och är en lögnare, så äter figuren upp handen.
Vi tror dock inte att det är så, eftersom Nathalies hand kom ut hel...
Stenfiguren finns vid entrén till kykan Santa Maria in Cosmedin. inte så långt från Circus Maximus.

Utanför Colloseum skockades grupper med "fuskgladiatorer" som jobbade hårt för att få turisterna att knäppa foton på dem, för att sedan kräva desamma på ett belopp som översteg värdet.

Ovan vänster: Arco de Tito framifrån, sedan kom vi till Arco de Constantino.

Uppifrån den trappa vi fotograferade från, hade vi en fin utsikt över hela det antika området.

Till vänster har vi tvillingarna Romus och Remulus som enligt historien födds upp av en varghona.
Ingen lättmjölk där inte...

De dricksfontäner som finns lite överallt i Rom med kristallklart naturligt källvatten, är något romarna (och även turisterna för den delen) uppskattar. Man fyller ofta sina tomma vattenflaskor på väg hem och har sedan gott dricksvatten samma dag. Sedan fyller man bara på igen nästa dag. Inget köpvatten här inte.

Man skall kasta mynt över axeln och önska sig något, så lyder legenden om Fontana di Trevi: I dagens läge verkar det dock mer som att de enda som tjänar på tilltaget är de som efter solnedgången smyger dit och plockar upp mynten. Tiderna har förändrats även i det gamla Rom.

       Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>