Nr 5 2007
Sid10c

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X. Foto: © Nathalie Noori, Nikon D 80.

Nästa anhalt är Fratelli Barba i norra Abruzzo, längs floden Vomanos dalgång. Barbafamiljens ägor omfattar inte mindre än 680 hektar och där odlas inte bara vin. Man är bland annat självförsörjande på all sorts frukt och grönsaker, samt säljer även till områdets innevånare.

Förutom allt detta, har man även boskapsuppfödning och mejeri.

Hela vingården ligger inom Montepolicano och Trbiano D.O.C certifierade området.
(D.O.C är en kvalitetscertifiering som även kräver vissa detaljer inom bevattning, skörd och liknande).

Giovanni Barba själv tog emot oss och visade hur man odlar med både den gamla horisontella Tendone-metoden och den moderna tätare satta vertikala planteringen.

Målsättningen är att få fram personliga viner, med högsta respekt för druvornas arom och individuella integritet, allt enligt Giovanni Barba själv.

Vi upplevde att hela Barba-konceptet ger utrymme för tankeverksamhet  med en jordnära ödmjukhet och känsla för den enskilda produktens betydelse i helheten.

En lätt humoristisk avslutning: Nathalie ber om full tank...
Här kan lokalbefolkningen ta med sig egna dunkar och köpa enklare bordvin direkt ur pumpen. naturligtvis blyfritt...men med etanol.

Giovanni ger en närmare
presentation av sortimentet.

På kvällen var vi inbjudna till Barbas villa, där ett proffsigt köksteam tog väl hand om oss.Höjdpunkten var nog den hemgjorda glassen som en bekant till Barbas fru Raffaella hade gjort speciellt för denna afton.

Förutom myggorna i trädgården var stämningen på topp (troligen även hos myggorna).

Vi fastnade för Vigna Franca 2004.
Ett rött vin med elegans och en ypperlig eftersmak som satt kvar tills det var dags för en ny "sip".

Bakåtpilen tar dig till sid 10a.         Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>