Nr 5 2007
Sid10j

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X. Foto: © Nathalie Noori, Nikon D 80.

Samma kväll var det dags att återse en gammal bekant. Du
som följt våra vintester i Frontface,
har stött på Leonardo Pizzolo och
Valle Reale tidigare.

Vingården ligger mellan två bergskammar i Gran Sasso och Majella där det fläktar ständigt på ett för regionen något ovanligt sätt. Nattetid sjunker temperaturen kraftigt, från normal italiensk sommarvärme ner till 12-13 grader. Detta gör att druvorna får "pusta ut" och torkan blir heller inte så svår.

Vintertid snöar det en hel del, så efter smältningen finns det gott om vatten att tillgå för de 60 hektar med Montepulciano plantor som ingår i Valle Reale.

Marsicanovargen som finns med I Valle Reales logotyp, symboliserar naturens otämjda väktare, som skyddar området från människans intrång.

I sortimentet ingår såväl vita och rosé samt röda viner.

Vi har som sagt tidigare testat valle Reales viner påhemmaplan men det blir en annan totalupplevelse att utföra provningen framför den imponerande utsikten mot bergskedjan.

Valle Reale Cerasuolo är ett "somrigt" rosévin med just den charm som ett party- och sällskapsvin skall ha. Ett ungt vin med lätt körsbärs- och karamell-
inslag. Ladda upp, kyl väl och beachpartyt är räddat!  Detta vin känns betydligt bättre nu än för ett halvår sedan då vi testade det för första gången.

Valle Reale San Callisto har en mycket distingerad mörk färg, härrörande från bland annat blåbär som kan kännas i doften. I smaken hittar vi tydliga spår av mörka bär, choklad och kaffe och den mjukt varma peppriga eftersmaken håller sig kvar precis så länge som den bör. Detta är ett av de absolut bästa vinerna vi testade under hela resan. Trots hela 14,1 % alkohol, mycket len och förförisk.
Inte bara Frontface team uppskattar San Calisto. Vinet har nyss fått en mycket hedrande 18:e plats av alla röda viner i "bibeln" Gambero Rosso.

Leonardo Piazzo är en mycket vältalig man, vars presentationer håller alla åhörare intesserade från första till sista stavelsen. Hans team är ungt och entusiastiskt med en stakt målsättning att finnas med i toppen.

Bakåtpilen tar dig till sid 10a.         Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>