Nr 5 2008
Sid 16b
Foto: Frontface, Nikon Coolpix 6000

Sagt och skrivet om
Richard Juhlin:

Richard Juhlin , anses vara världens främsta champagnekännare, men har trots ämnets statusprofil båda fötterna på jorden och en sällsynt pedagogisk talang. Den pedagogiska talangen finslipades på GIH och under de år han var idrottslärare i Mälarhöjdens skola. Richard är Sveriges ende riktigt stora internationella vinprofil och en av våra främsta ledstjärnor i den gastronomiska revolution som just nu pågår i raketfart
i vårt land. Richard är en mycket uppskattad föredragshållare
då han talar med en smittande entusiasm om hur vi gått från
att vara ett u-land rörande dryckeskultur till att bli ett högt aktat land hos världens främsta vinproducenter. Han lägger stor vikt vid att tvätta bort snobbstämpeln kring det laddade begreppet champagne.
Den 45-årige Richard har fått ett sällsynt ovationsartat mottagande internationellt.

Av vinodlarna själva blev han dubbad till riddare i Champagne 1997. Han tog världsrekord i antal provade champagner 1998 och håller det fortfarande. Han arrangerade och satt med i juryn vid den internationellt mycket uppmärksammade Millenniumprovningen 1999, där världens främsta champagne genom tiderna utsågs.

Vidare fick han uppdraget att skriva auktionskatalogen till den första stora champagneauktionen i New York. Där han även fick sälja signerade flaskor från The Richard Juhlin Collection. I sammanband med denna Christies-auktion lanserades hans ”champagnebibel” boken ”2000 Champagnes” i Rockefeller Center.

I december 2000 gjorde han samma sak med Sothebys i London och lanserade då boken ”The Great Tasting”. Denna bok utsågs ett år senare till världens bästa bok om franska viner vid kokboks-VM i Périgord. Samma tunga titel tilldelades ” 3000 champagner” 2004 i Barcelona. 2002 tilldelades han Merite de Agricole från franske jordbruksministern och tillsammans med SVT gjorde han filmen ”Treasures of Champagne” som betecknas som en av deras främsta försäljningssuccéer på senare år. Filmen är i dagsläget såld till 17 länder. I samband med festivalen i Cannes höll Richard och tv-profilen Pontus Gårdinger en champagneprovning i festivalpalatset. Programmet belönades med coverbild på SVT:s försäljningsbroschyr.

Numera är han en omskriven person tack vare sina framgångar och sitt unika fotografiska doftminne. Hans otroliga förmåga att prova viner blint är allmänt känd. På hemmaplan, i London och Champagne är det många som beskådat Richards smått osannolika prickningar av champagner, men störst internationell uppmärksamhet
fick han nog 2003 i Paris när han i en blindprovning arrangerad
av Spectacle du Monde lyckades pricka in 43 av 50 champagner exakt rätt!!

Eftersom många tunga franska vinprofiler som bland andra sommeliervärldsmästaren Faure-Brac och Denis Garret, Frankrikes ledande Master of Wine bevittnade denna händelse skrevs snabbt ett kontrakt för nästa bok med Frankrikes förnämsta förlag Flammarion i Paris. Speciellt efterfrågade är Richards tjänster kring nyår, ett enligt honom själv fruktansvärt överskattat tillfälle att avnjuta champagne vid.

Richard håller även föredrag om sensorik och fokusering, men anlitas mest som föredragshållare i samband med de tillfällen ett företag vill bjuda sina kunder eller anställda på en annorlunda och lustfylld upplevelse med guldkant. Ett timslångt och sprakande föredrag övergår sedan till en för åhörarna aktiv fas där de själva utifrån Richards beskrivningar ska försöka sig på en halvblind champagneprovning under seriösa former. Gruppen får vara med om en inre resa och hamna i en oändlig oupptäckt ny värld med Richard som ciceron.

Richard får ofta frågan hur man blir något så udda som champagneexpert. Han säger sig ha fått frågan så ofta att han tvingats tänka efter och leta efter tidiga tecken från sin barndom.

Enligt hans vänner har han alltid varit alltför kräsen och ”känt efter” på tok för mycket. Just denna känslighet satte många käppar i hjulet för honom i hans relationer och andra sammanhang. Hans idrottskarriär gick antagligen helt i stöpet som en följd av denna överdrivna känslighet. Som fotbollspelare i AIK och IFK Lidingö var han enligt egen utsago en extrem humörspelare. Han kunde varva glimrande insatser med rena bottennapp. Ingen av hans lagkompisar förstod honom när han helt kom ur rytmen för att gräset var för kort, gruset för torrt eller att idrottsplatsen de spelade på hade fel inramning. Lika jobbig som han var att ha som medspelare var han tidigare att resa tillsammans med. Han har var så oerhört beroende av att allt skulle kännas perfekt att hans behov styrde resplanerna. Vid minsta kliande känsla i svalget hade han halsfluss och var direkt förvisad till sängen.

Redan som litet barn var han oerhört kinkig med maten och hans föräldrar kunde aldrig förstå att han alltid öppnade ett nytt mjölkpaket när det redan fanns ett par öppnade paket att tillgå. Han kunde inte äta ”mackor” hos sin bästis Åke därför att de lät smöret stå i en öppen glasskål i kylskåpet. Än mindre kunde han doppa sina smörlösa smörgåsar i hans mammas felaktigt tillredda O’boy! Hon kokade nämligen alltid mjölken för sig innan chokladpulvret tillsattes, ett helgerån i hans smakvärld..

I dag är hans känslighet en del av hans professionella begåvning och styrka. Richards hängivelse kring sitt champagneevangelium och kvalitetsinriktade livsfilosofi är så stark att många åhörare blir frälsta och själva bidrar till att ännu fler får upp ögonen för det goda i livet.

Sverige har nyligen passerat danskarna som nordens mest champagnedrickande folk och ligger nu på en fantastisk tolfteplats i världen i fråga om champagnekonsumtion. Richards mission är att vi ska hjälpas åt att nå den eftertraktade tio-i-topp-listan och för gott lämna vår stämpel som brännvinsfolk bakom oss. Det är visserligen en bit upp till Australien på tionde plats, men med tanke på vårt tennisunder och golfunder då vi på kort tid lyckades avdramatisera nöjen som tidigare ansågs snobbiga är det enligt Richard ingen omöjlighet.

Prince Alain de Polignac , en äkta champagneprins som gör vinerna hos ett att de största champagnehusen skriver i förordet till Richards nya bok ” 4000 Champagnes”.

-”Richard pratar inte om vin, han pratar vin som andra pratar svenska eller franska … och dessutom med en lätt antydan till den dialekt som talas i Champagne!

Och han begrundar inte vinet med glaset framför sig, som man skulle kunna tro, han dyker ned i det, studerar vinet inifrån likt en skådespelare som går in i sin roll.

Richard är vinskribent till yrket, men egentligen är han nog ett medium, en hyperkänslig förmedlare med en konstnärs förmåga att göra det omedvetna påtagligt.

Redan under våra första möten på vårt slott i Reims och i Gamla Stan i Stockholm där vi beundrade den fantastiska utsikten över vattnet, stod de klart för mig att denne unge konnässör utöver sin oförnekliga charm och sina imponerande erfarenheter, har en förmåga att närma sig vinet inifrån: han gör djupdykningar varifrån han sedan återvänder lycklig eller besviken över sina upptäckter.

Hans förtrogenhet med Champagne är frukten av de många resor han gjort dit under alla årstider och han är väl bekant med landskapet, dess vinodlingar och historia; hans möten med våra viner har samma friskhet som en ungdomsförälskelse -- som trots att den har fördjupats och övergått i kärlek inte har förlorat den första hänförelsen.

Vinerna från Champagne har förfört generation efter generation i tre hundra år utan att åldras det minsta.
Hur blir det i framtiden?
Tid har blivit något lika dyrbart som kaviarkorn och kulturen har fått stryka på foten för zappandet. Men vin handlar just om tid; den tid tillverkningen kräver och den tid det tar att lära sig att älska det.

Hur ska vi kunna få våra samtida att avstå från fartens tjusning för att istället väcka liv i glömda känslor?
Länge leve Backus! Och Richard!
Det är inte bara de välfunna orden, de rika kunskaperna och den närmast fysiska symbiosen mellan honom och vinet som väcker vår lust och glädje utan också hans ungdomliga ton och äkthet.

Jag drömmer om att det i varje generation ska födas nya röster som hans, röster som berättar för resten av världen hur vackert det är i Champagne och hur ljuvligt vinet smakar!”