nr 2 2007
sid 07a

Foto och bildredigering:   © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, NIKON D2X

LaGaylia Fraziers Nya Album:
Först Vill Man Höra Låtarna, Sedan Vill Man Ge Henne En Stor Kram...

När du läser detta, har LaGaylia Frazier redan släppt sitt album "Uncovered" och redan när vi skriver artikeln spelas hennes första singel "Smack" från albumet på de flesta radiostationerna.

Sex veckor innan detta nummer lades upp, hade vi besök av LaGaylia uppe på redaktionen. Vi tog dessa bilder och fick även tid över för intervjun som följer.
Ledord: Glädje, värme, garv.

Ända sedan vi träffade LaGaylia första gången i vintras under Åre-partyt där hon så oturligt bröt benet i slalombacken, har vi sett fram mot att få en intervju till stånd, då vi haft på känn att något stort varit på gång.

Nu när du läser detta, har LaGaylia redan släppt sitt album ”Uncovered” och du kan se bilder här från hennes releasespelning.
När intervjun gjordes, var det ännu några dagar fram till skivsläppet och vi ville gärna höra hur LaGaylia själv såg sitt förhållande till de olika låtarna.

Hur började tankarna på att göra albumet?

-När jag först kom till Sverige år 2000 gjorde jag många konserter men eftersom jag är svart, hamnade jag direkt i soul-facket, trots att jag gärna sjunger rock och även annat. Jag blev oftast ombedd att sjunga kända soullåtar, så min repertoar bestod mestadels av covers.
När då möjligheten bjöds att få

göra ett eget album, var det naturligt att släppa coverdelen och fokusera på originalmaterial. Därav albumets namn ”Uncovered”.
Man tröttnar ju på att bara sjunga kända hits efter ett tag, vilket var just vad jag fick göra under alla företagsspelningar och liknande.
Det var faktiskt min pojkvän som föreslog att jag skulle samla ihop alla mina små lappar med dikter och texter som jag skrivit ned under turnéresor och på hotellrum. Sedan köpte vi en Mac-dator med ett program som heter ”Garage” eller liknande och där satte jag igång att med pianospel och sång knåpa ihop de första låtunderlagen.

Detta var runt oktober 2005 och gav mig utrymme för att kunna uttrycka mina känslor i musiken.
Vad som hände då, var att jag för första gången började lyssna på min egen sång. Eftersom jag tidigare enbart sjungit live, hade jag aldrig kunnat sitta ner och analysera min sångkvalitet.

Nu kunde jag på något sätt bli min egen equalizer och lättare låta rösten utvecklas beroende på vilka känslor jag ville uttrycka.

Jag kunde nu börja sjunga på lite annorlunda sätt, kanske mer nyanserat och varierat, så som jag gillade att höra mig själv låta till olika sorters musik.
Ibland har jag gått upp direkt från sängen på morgonen, fram till mikrofonen och låtit min röst få ”freaka ut” på olika sätt, bara för att få höra vilka ytterligheter jag kan nå fram till.

Fortsättning på nästa sida, sid 07b >>>

Tävla på sid 18 och VINN ett av fem signerade CD-album "UNCOVERED" med LaGaylia Frazier.

Om du hellre vill köpa albumet, kan du klicka på omslaget till höger, så är du inne på webshop.

Intervjun med LaGaylia fortsätter på nästa sida. Klicka på högerpilen >>>