nr 2 2007
sid 07b

Foto och bildredigering:   © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, NIKON D2X

Speciellt tror jag detta har varit till nytta när det gäller att sjunga softa mer intima låtar. När man står på scenen med ett fullskaligt band, måste man alltid försöka hålla en sångnivå så att man inte drunknar i kompet, vilket gör det svårare att få riktig kontroll över exempelvis ballader.
Min lilla hemmastudio är avslappnat och ”loungigt” inredd, med mörkrött tema, mjuk svart soffa, riktigt soft känsla. Jag brukar tända stearinljus och skapa stämningar som sammanfaller med vad jag jobbar med.

I början var min tanke att göra ett coveralbum med två eller tre av mina egna låtar och sälja albumet efter mina spelningar, alltså i ganska liten skala. På så sätt hade jag tänkt att eftersom många skulle känna igen de mer välkända coverspåren, kanske mina egna låtar lättare kunna smälta in och bli upptäckta i olika sammanhang.
Nu blev det i stället så att vi skrev låt efter låt efter låt, så att efter ett tag fick jag rådet av min producent Marcus Dernulf att kanske utöka antalet originallåtar till fyra, sedan fem och sedan till att kanske göra ett originalalbum med möjligen ett eller två coverspår.

När jag sedan fick igång samarbetet med Playground Music, gick allt med en rasande fart. Det kändes som om all energi jag stoppade in i musiken, genererade omedelbara resultat från medarbetare och samarbetspartners runt omkring mig. På samma sätt som det kan ses som ett udda val att komma till just Sverige och pröva lyckan här, har alla mina val och konsekvenser av dessa val, förflyttat mig i en och samma riktning mot detta mål.
Ett av de viktigaste resultaten av detta album, är inte bara själva albumet. Det är först nu jag verkligen kan lyssna på min egen sång och känna att jag på något sätt lyckat para ihop mitt inre med mina framträdanden. Det känns som den största prestationen och det ger mig riktig inre tillfredställelse och stärker mig inför framtiden.

Du valde Seals ”Crazy” som coverlåt på albumet. Varför?

Det var faktiskt Marcus som lade fram ”Crazy” som förslag och gjorde ett rätt ”unplugged” sound som bakgrund. Vi valde faktiskt en av de allra första tagningarna, den kändes äkta och vi putsade inte bort alla små ojämnheter utan behöll dem hela vägen. Känslan i låten är ju att man inte alltid kan växa upp i en rak linje där allt är perfekt hela vägen. Ibland måste man kliva ut ur lådan och vara lite galen. Tycker vi fått fram den känslan rätt bra i vår version.
Kanske är det något för unga svenskar att ta efter. Visst är det bra att man i Sverige är lite eftertänksam och inte kastar ur sig allt direkt men ibland skapar det en sorts blyghet och hindrar en snabbare utveckling.
Man behöver bli lite galen ibland, eller hur? Let it out!
Detta är något man kan märka i utelivet nu för tiden, speciellt i Stockholm. Man gömmer och glömmer sin personlighet. Jag har märkt att folk är lite mer spontana och avslappnade ute i landet.

(Fortsättning högst upp, spalt 2.)

Lite om spåren på albumet?

-”Get over it” var första spåret marcus och jag gjorde tillsammans. Det bara satt direkt. Den handlar om att sluta klaga på otur och vad som hänt och i stället släppa och gå vidare.

”Over and over again”
skrevs tillsammans med min pojkvän Davids syster Karen Park, som är artist i Norge och Patrik Andrén i Stockholm. Låten handlar om att man ofta bygger en skyddsmur runt sig efter kraschade förhållanden för att inte bli sårad.                 >>>

På så sätt kan man gå miste om många känslor och vad som hände mig när jag träffade David, var att för första gången på länge tillät mig att utforska sådana känslor jag gömt under lång tid.

”My meditation” är en djup kärlekssång och har inget med religion att göta. För mig är organiserad religion rent förfall för äkta andlighet. Äkta andlighet både börjar och slutar med kärlek som är den sanna energi vi fått från ”den eller det som är boss för alllt” oavsett om man vill kalla den energin vid namn eller ej. Jag ägnar mig åt meditation när jag hinner och det hjälper mig att tömma mitt inre och få nya krafter.

När jag blev tillsammans med David, fylldes jag av samma känsla som vid meditation, så då slutade jag med vad jag gjort tidigare på det området. Det är som att sluta tänka och i stället bara vara, om du förstår.
Jag skrev den under en tågresa och det är det enda spåret jag skrivit helt själv. Det är nog en lite ”tjejig” sång. Mina tjejkompisar i USA älskar den, medan David bara sade ”mmm, den är väl bra…”…hahaha.

Vad säger du om hur musikscenen har misshandlat originalbetydelsen av det som tidigare var ”Soul” och det som var ”R&B”?     >>>

-Jag håller med. Musik som Tamla Motown, Atlantic och liknande stilar är ju riktig soul. Det som nu kallas soul, är ju inget annat än avart av pop.
R&B står ju för ”Rytm and Blues” och det finns inget av i dagens R&B, som mer är en obestämd blandning av pop-rap-hiphop.
Det verkar finnas ett behov av att stoppa in allt i fack och här har man missförstått det hela.

Då så LaGaylia, nu är det hög tid att ta några foton. Du skall ju vara härifrån om åtta minuter. Tiden går fort när man har kul, eller hur?

-Oj, redan? Jo, jag skall till Florida i morgon och har mycket att göra innan dess. Var har du en spegel?

”KLICK…Klick---Klick”…
Ha en bra resa, så ses vi under releasespelningen.

Plåtningen gick lätt som en plätt, LaG försvann som en virvelvind
och du kan se resultaten här intill.Har du inte hört plattan än?
Vi hjälper dig att få tag på den, antingen via vår läsartävling
eller om du klickar på skivomslaget. Gomiddag!

Vill du komma till
LaGaylias hemsida? Klicka Här: >>>