Nr 4 2007
Sid 13a

Foto:  © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X, Nikon D80.  CD-omslaget © Nils Eriksson och hans skivbolag.

NILS
ERIKSON: ETT ESS MED
ETT "S"

Nils Erikson
fyller sin agenda flera gånger om.
Vi bläddrar och ser vad den innehåller.

Ibland är det skönt att bli imponerad av vissa
människor man träffar,

Sådana människor som genom sin kunskap, sitt sätt att uttrycka sig och även genom de verk de utfört kan ge en feedback av energi utan att de själva behöver tala om hur bra de är.

Nils Erikson är en sådan människa. Visst, jag hade lyssnat på hans senaste album ”On the verge” och hittat några godbitar men det var när vi träffades för några veckor sedan på Central-stationen och tog en pratstund på en parkbänk vid Riddarfjärden som ”polletten föll på plats”. Den här killen är något extra och ändå är risken stor att du aldrig hört talas om honom.

Nils är ett utmärkt exempel på att en artist som rosats av kritiker och kollegor men som haft lite svårare att få det riktigt genombrottet hos den breda massan.
Nu verkar det vara på väg.
Vi mötte upp Nils när han kom till Stockholm för att under ett hektiskt dygn både lansera sitt senaste album och även få in ett antal möten om ytterligare projekt som han har en fot eller mer med i.

”Jag har hunnit bli 41 år och har sysslat med musik så länge jag kan minnas. 1988 var jag med i ett band som hette ”Under The Sun”.
Vi vann Rock-SM det året och deltog i något slags Rock-VM i Japan som Skandinaviens bidrag. Vi knep en hedrande fjärdeplats. Fram till dess hade jag endast skrivit på engelska, vilket kändes mest naturligt för mig.”

Men det var väl inte så det började?

”Nej, inte riktigt. När jag var runt nio år hade min kompis Ricard och jag ett musikprojekt ihop, kallat NERW efter våra initialer. Han byggde egna synthar (!) och han hade också olika rullbandspelare med sound-on-sound-funktion som vi använde för att göra egna inspelningar.
Massor av pianopålägg, sånginsatser, flöjter, grytlock, gitarrer och syntblipp blev det.
Vi klippte ihop långa slingor av rullbanden, slingor som låg runt hela rummet och vi experimenterade vilt med ljudlandskap och improvisationer.
Det var en mycket kreativ period och vi höll på långt upp i tonåren. Det var utvecklande på många plan och jag har Ricard att tacka för mycket.

Tävla om ett av fem signerade
CD-album med
Nils Erikson.


Tävlingen
hittar du på
sidan 18a.

Några länkar att besöka
med mer info om Nils
och hans projekt:
www.nilserikson.com
www.sonicliners.com
www.nillanielsen.com

Artikeln fortsätter på nästa sida, klicka på högerpilen                                                 >>>