Nr 5 2007
Sid10L

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X. Foto: © Nathalie Noori, Nikon D 80.

Tenuta Sette Ponti ligger i hjärtat av Chianti i Toscana, nära både Florens och Arezzo. Gården köptes på 50-talet av den nuvarande ägaren Dr Antonio Morettis far Alberto, av Prinsessorna Margherita och Marie Christina Savoia dÁosta. Dr Moreti har totalt tre vingårdar. Förutom Tenuta Sette Ponti, äger han också Poggio Al Lupo, även denna i Toscana samt Feudo Maggari på Sicilens sydöstra spets.

Av den totalt 330 hektar stora egendomen, odlas vin på drygt 50 och då mestadels den för distriktet traditionella Sangiovesedruvan samt även Cabernet Sauvignon och Merlot.

Dr Morettis vinexpert som tog oss runt ägorna, talade så poetiskt om produkterna, att vi gärna vill citera henne helt oöversatt:
"The product line consists of Crognolo, mostly Sangiovese aged in oak; the Chianti Vigna di Pallino,
named after the vineyard at the heart of Sette Ponti and not aged in oak and Oreno,
the estate’s flagship wine, a blend of Sangiovese, Merlot and Cabernet Sauvignon; explosive,
rich in structure, and embellished with nuances of new oak. And then there is the white wine; the fresh
Anni from Sauvignon Blanc grapes; and we conclude with Grisoglia, a Tuscan passito produced with
Malvasia and Tebbiano grapes left to dry in well ventilated areas up until Valentines Day (Feb. 14th)".

Sette Pontis vinexpert talade så väl om produkterna att vi alla bara ville till själva vin-
provningen för att kontrollera om hennes uppgifter stämde..

Gården vaktas av en annor- lunda "vakthund". Den här gojan var lite svårflörtad när man stod nära men så fort vi började gå, satte hon igång att skrika efter oss "CIAO CIAO!".

Dr Antonio Moretti ville visa att han inte bara favoriserar de egna produkterna, så han korkade upp en magnumbutelj av ädelt bubbel, Tattinger 1970.
Gissa om den tog slut snabbt?

Ovan: Familjen Moretti samlad.
Vänster: Frontface testpatrull fann sin favorit: Nedan: Dr Moretti tar hand om teamet i solnedgången.

Vår favorit efter en lång och noggran provning blev: Poggio Al Lupo 2004.

Det här röda vinet kommer att släppas först i slutet av året, då man beräknar att det nått perfekt mognad. Vi tyckte att det var elegant, välbalanserat med inslag av mörk körsbär, örter och lätt kryddig.
Det här kan komma att bli en favorit för många som vill ha lite extra "krydda" på sitt vin.

Bakåtpilen tar dig till sid 10a.         Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>