Nr 5 2007
Sid10f

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X. Foto: © Nathalie Noori, Nikon D 80.

Nästa anhalt är Velenosi, som ägs och drivs av ännu en målmedveten kvinna, Angela Velenosi. Gården ligger iAscoli Piceno, en histriskt väl omskriven stad i Marche regionen, centralt i Italien, 25 km från Adriatiska havet.

Plantagen är på 105 hektar och innehåller druvor av så skilda slag som: Verdicchio, Trebiano, Pecorino, Passerina, Malvasia, Pinot Nero, Chardonnay, Muller Thurgau; Montepulicano, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Schiraz samt Petit Verdot.
Tillsammans färdigställs omkring en million flaskor per år.

I år belönade den kända vinboken Gambero Rosso ett av Velenosis viner, Il Brecciarolo med priset "Best Red Wine 2007 in terms of value for money".

Svensk agent: Vinunic AB Tel +46 (0)8-660 84 15.

Angela Velenosi visar att plantornas avstånd är så pass stort att maskinellt underhåll med traktor är möjligt så att jorden kan luckras upp till önskad grad.

Ovan vänstergör John en något annorlunda provningsattack med Angelas vinexpert Katia Gabrielli. Bredvid sas tjejerna ömt vårdande sina "bebisar". Velenosi har flera gånger hamnat högt på "topplistan" av italienska viner.
Bland annat har Roggio del Filare 2003 tagit en 8:e plats och Ludi har vunnit flera olika klasser.

Till vänster: Vi fick också möjligheten att provsmaka Velenosis  mousserande Chardonnay och Pinot Nero baserade Brut 2004,
som var en riktigt angenäm upplevelse och kan rekommenderas
som alternativ till sina franska motsvarigheter om du vill prova något nytt.

Roggio de Filare har välförtjänt placerat sig högt på listorna. Vinet, ett Montepulicano och Sangiovese-vin, har en smak av björnbär och körsbär. Välbalanserat och med lätt kryddiga undertoner.

Bakåtpilen tar dig till sid 10a.         Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>