Nr 5 2007
Sid10n

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X. Foto: © Nathalie Noori, Nikon D 80.

Castello di Meleto är ett 1200-tals slott i Chiantiregionen närheten av Gaiole. Efter många turer och försäljningar, håller nu den 180 hektar stora vingården att förses med en optimal plantering av tätheten 5000 vinplantor per hektar. Av dessa är 80% Sangiovese del Chianti. De återstående 20% är Merlot och Cabernet Sauvignon, Canaiolo samt Colorino.
På bilderna ovan ses slottets exteriör, entrén till själva vinodlingen samt vår ciceron, vinexperten / enologen Frederico Cerelli.

Ovan: Det är mycket information att smälta på några minuter innan rundvannringen och själva provningen skall påbörjas. Dr Roberto Garcea och Francesca Semplici tog över guidningen och ledde oss in i slottets faschinerande innandöme.

Överallt i de många rummen finns stuckaturer, ornament, målningar och tapeter med fantastiska motiv ända från 1700-talet.

Det är lätt att gå vilse i de underjordiska katakomberna men våra guider tog oss rätt till en helt unik avdelning med en egen teater, även den från !700-talet och helt i originalskick.

Från Castello di Meleto var det faktiskt inte ett av de vanliga vinerna vi främst fastnade för. I stället fick vi en härlig efterrättskänsla runt gomseglet när vi tillsammans med mandelkakor fick oss serverat ett litet glas Vin Santo.
Detta är ett dessertvin med 15% alkohol, en vackert gul bärnstensfärg. Smaken ligger något åt aprikos, vanilj och mandel.
Vinet processas i små ek-kaggar och får sedan
mogna i tre år innan det släpps ut på marknaden.
Gillar du desserter och ett glas till detta,
då är Vin Santo definitivt något för dig.

Bakåtpilen tar dig till sid 10a.         Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>