Nr 5 2007
Sid10o

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X. Foto: © Nathalie Noori, Nikon D 80.

Efter en skumpig och dammig bilfärd flera kilometer på en vindlande grusväg, hamnade vi högt uppe på en bergstopp.
Här ligger Livernano, ett komplex bestående av vingård och "bed and breakfast" med anor ända från 1000-talet. Först hade Etruskerna kontroll över området, sedan Romarna.Under medeltida krig mellan Florens och Siena fungerade Livernano som utkispostering.

1990 fick området nytt liv. Vinplantor och olivterasser nyplanterades, byggnaderna renoverades varsamt och moderniserades.
Förutom vin och olivolja, odlas och framställs även Grappa, honung, grönsaker och frukt.

Utsikten från uteserveringen är magnifik.
Ägarparet
Bob Cuillo

och hans Österrikiska fru Gudrun, är
ett visionärs-, entreprenörs- och business-
par som satsat hårt för att få
till alla detaljer efter eget
tycke och smak.

Ovan: Kyrkan har nu fått
en annan funktion.
Den är nu vinkällare
med noga kontrollerad lagringstemperatur.

Till vänster:
Gudrun Cuillo fick ta hand om oss ensam, då hennes man Bob plötsligt insjuknat,
som tur ej allvarligt.

Nedan: Livernanos vinexpert Alberto Fusi håller upp gårdens Chianti Reserva, gjord på 80% Sangiovese, 20% Merlot.

Chianti Classico Riserva 2004 drog det längsta strået i vår test av Livernanos viner.

Vi hade lite svårt att sätta fingret på själva karaktären men om man jämför Riservan med den "vanliga" Chianti Classicon (den med rosa etikett ovan) så har den betydligt mer volym i både doft och smak:
Det blir på något sätt som att jämföra ett väfyllt tidningsställ med en dito bokhylla.
Bägge har sin funktion men i längden vill man nog befinna sig i bokhyllans närhet.

Bakåtpilen tar dig till sid 10a.         Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>