Nr 5 2007
Sid10r

Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X. Foto: © Nathalie Noori, Nikon D 80.

Giuseppe Mazzocolin som tillsammans med sin fru äger gården Felsina, gav oss en grundlig tur genom den geografiskt rätt unika egendomen där karaktären varierar kraftigt mellan olika delar. som skiljs av en grusväg i mitten. Man odlar till exempel druvan Cabernet Sauvignon endast på ett speciellt litet område, medan övriga odlingar helt upplåtes till Sangiovese.
Alla gårdens anställde bor i olika medeltida byggnader runt omkring på egendomen, som också lägger ner mycket arbete på att ta fram högkvalitativ olivolja.

På en höjd, med utsikt över hela Felsina, ligger "Rancha", en gammal byggnad från 100-talet. Huset var bebott ända fram till 1958, helt utan moderna bekvämligheter. Här växer björnbär, som ger smak till vinet.

Väl nere i den noggrant tempererade och fuktiga miljön, fick vi veta att källarens naturliga fuktighet passar perfekt till ändamålet.

Det växte intressanta saker på väggarna, gröna saker...

Felsinas vita vin I Sistri, har en intressant bak-grund. Namnet kommer från ett egyptiskt musik-instrument (Sistra) som har samband med dyrkandet av gudinnan Isis, jordbrukets och fertilitetens gudinna.

Giuseppe och hans dotter Caterina hade ett väl inarbetat teamwork inför och under provningen.  Vi testade totalt åtta viner, så till och med Barry Burton hade svårt att ha full kontroll på vad som var vad. 

Felsina Berardenga
2004 Rancia

Felsina Berardenga är ett vin med kryddig- het redan i doften, även med blommigt inslag och doft av vilda bär som tillsammans med kryddigheten tydligt följer med över i smaken.
balanserad eftersmak som dröjer sig kvar utan att vara överdimensionerad.
Som god 2:a kom ett trevligt vin, Fontalloro Felsina 1999, med en speciell karaktär av våt jord och tobak. Detta låter kanske inte så gott men ger faktiskt en spännande krydda åt vinet.

Bakåtpilen tar dig till sid 10a.         Fortsättning på nästa sida, klicka på högerpilen >>>