|
|
Under de senaste tre åren har vi på Frontface redaktion haft det odelade nöjet att medverka vid ett stort antal vinprovningar, samt en fantastiskt lärorik resa i Italien, där vi testade oss genom regionerna Chianti, Abruzzo och Toscana i det 26 sidor långa reportaget ”21 italienska vingårdar på 8 dagar”, som du kan läsa HÄR.
Sammanfattat har våra äventyr i vinets värld mest handlat om Italien, Frankrike, Spanien, Sydafrika och Australien. Nu har turen kommit tillett land som kanske inte är det första man tänker på i vinsammanhang men som absolut inte bör underskattas: UNGERN.
Förra månaden drog den ungerska vinbranschens intresseorganisation tillsammans med ett antal vinfabrikanter in i anrika Operakällarens veranda, där man för en dag visade upp sitt kunnande och lät oss testa allt från klassiska ungerska favoriter som Tokaj till nya fräscha bubbel samt några riktigt trevliga bekantskaper inom de röda.
De viner du kan se i reportaget, har vi funnit värda att rekommendera utan att på något sätt gradera dem inbördes.
Vad som är värt att tänka på när det gäller ungerska viner rent generellt, är att eftersom Ungern ännu inte fått samma status som vinland jämfört med Italien, Spanien och Frankrike, är de mycket prisvärda. Så har man lite tålamod, kan man finna riktiga pärlor till nästan hälften av vad motsvarande kvalitet skulle betinga från de andra nämnda länderna. Men det är nog bara en tidsfråga innan den nivån justeras uppåt, så passa på nu att ”kapa en ungrare”.
Bildtexter:
1. Hungaria Extra Dry. Ett torrt bubbel som är värt att testa, kanske redan till nyår?
2. David Gullberg visar upp Chapel Hills Pinot Noir Rosé, en mycket trevlig bubblande bekantskap, som andas mycket Fashion och passar perfekt som välkomnande före trendiga modevisningar och coola pool-parties.
3. Francois President Brut är ett torrt, rätt sofistikerat bubbel,
som lämpar sig mycket väl som genomgående följeslagare till en fisk- och skaldjursbuffé, om man vill lyfta konceptet.
4. Här ser vi en trio från Chapel Hill, värd att lägga på minnet: I mitten, den Pinot Noir Rosé du redan sett. Till vänster, en torr Sparkling Chardonnay / Pinot Noir och till höger ett somrigt Balatonboglár Merlot Rosé 2008, en god början på sommarfesten.
5. Hungarian Extra Dry blev en tidig favorit i vår testrunda.
6 & 7. Danubianas Dunavar Gruner Veltliner, ett vitt/”grönt” fruktigt och lite pepprigt vin som sitter rätt till grillad fisk och kryddiga skaldjursrätter.
8 & 9. Etyekikurias representant Sara Matolscy visar upp sina tre trumfkort: Till vänster en sammetsmjuk Pinot Noir, 2007 till höger en Chardonnay 2008 och i mitten, Rózsakert 2007, som gärna klarar sig själv vid solnedgång över sandstrand.
|
|
|
|
|
|