nr 3 2006
Sid 14b
Foto: © SHOOTMEAGAIN Peter Ortvik, Nikon D2X
Fortsättning från sid 14a:

De flesta människor är mer eller mindre asymmetriska i axelpartiet, d.v.s. de både ser olika ut på höger respektive vänster sida, samt även har lite olika rörelsemönster. Ett bra exempel är hur du kaster en tennisboll, när du spelar brännboll. Visst är det skillnad mellan höger och vänster?
Om skillnaden är stor, kan det vara värt att jobba med fria hantlar som inte tvingar ena sidan att utföra rörelsen på samma sätt som den andra.

1. Framsidan.
Det är den del som får mycket stryk i andra övningar, då de flesta låter den hoppa in och (felaktigt) medverka vid både bröst- och bicepsträning.
a) Sittande (eller stående) press, här i maskin.
Du sitter/står och stabiliserar kroppen med hjälp av
Bukmuskulaturen. Fötterna stabilt i golvet, nära dina höfter. Håll blicken rakt framåt, vrid ej huvudet åt
någon sida, då kan nackspärren slå till. De flesta maskiner i dag , gör att du precis som med hantlar, kan pressa rakt uppåt med ”stånglinjen” rakt genom huvudet. Vad som menas med det. Är att du aldrig skall pressa bakom huvudet, det är en helt onaturlig position för axelleden att arbeta i och tillhör förgångna tider.
pressa bara så högt att du inte kopplar in trapezius och nackmuskulaturen. Det innebär att du inte kommer att ha armarna helt utsträckta i toppläget. Med andra ord: du skall hålla ner axlarna under hela rörelsen. Vill de åka upp, skall du stanna och kanske lätta på vikterna. Tre set med 6-10 repetitioner per set räcker.

2. Utsidorna (laterala deltamuskeln).
Stå stabilt, stabilisera med bukmuskulaturen. Fatta två mindre hantlar (börja lätt med 1-2-3 kg så att du lär dig rörelsen helt korrekt innan du belastar, annars kommer du garanterat att ”fuska” dig igenom rärelsen och då är det svårt att lära om.
Du skall ha lätt, lätt böjda armar genom hela rörelsen, ändra inte böjning.
Detta för att avlasta armbågsleden.
Låt armbågen vara den del som får leda rörelsen, inte handen. Tänk att du har en full flaska vatten i vardera handen och att du skall hälla ut vattnet i toppläget. Du lyfter alltså armen utåt vardera sida, tills att armbågen är i höjd strax under axelns nivå, utan att lyfta med nackens eller trapezius hjälp. I toppläget skall då lillfingret vara något närmare taket än tummens sida, så att ”vattnet rinner ur flaskan”.
Om du provar att göra samma rörelse fast tummen får ligga högst, så märker du säkert att det då är framsidan av axeln som tar över jobbet och det vill vi absolut inte.

Denna övning går även att utföra med enhandsdrag i kabelmaskin, om viktmagasinet har så lätta vikter. Tänk då bara på att låta kabeln löpa bakom kroppen för att få rätt arbetslinje för armbågen.
Bägge övningar kräver lätta vikter och c:a 3-4 set med 8-10 repetitioner

Klicka på pilen > och läs fortsättningen

Främre axelpartiet: Lätt böjda armar, håll i med magem. Dra rakt uppåt utan att lyfta med nacke/trapezius. Håll kvar luften hela vägen upp, släpp ut på nedvägen. Stanna när händerna är i ögonhöjd. Sänk sakta ner och starta om innan du hamnar i viloläge.
3 set med 7-10 reps per set är tillräckligt.

Samma muskelgrupp men stående med viktskiva.
Samma regler för utförandet som ovan.

Om det känns instabilt att stå med parallella fötter, kan du låta ena foten stå lite framförmden andra. Sänk långsamt och stanna innan villäge. Gunga inte med kroppen, fuskis där...

Utsidan av axlarna: Här gäller det att inte lyfta högre än horisontal-
planet, samt att "hälla ur flaskan". Lätta vikter, stilla med knäna.
Låt armbågen, inte handen, vara den del som "drar" upp hantlarna.

Ett vanligt fel är att låta händerna hamna i topp, varvid den främre, starkare delen tar över jobbet. Det vill vi inte, eller hur? Just det...
Dessutom drar men lätt upp axlarna och det är också ett vanligt fel.