Nr 2 2008
Sid 9a
Foto: © Frontface.se, Nikon D80.  Tack till Taste PR.

PABLO FRANCISCO
-En unik komiker
som använder rösten
både till budskap
och ljudeffekter.

Den som en gång sett ett framträdande med Pablo Fransisco, lär inte glömma det. Denne
Pablo Ridson ”Pablito” Fransisco, föddes 1974. Som 17-åring startade han och en kompis duon ”Blowout-Boys”. Pablo har släppt tre komedi-CD med titlarna ”Knee to the groin (ett knä mot skrevet), ”Sausage” och ”Pablo 3”. Den nya DVDn ”OUCH” är fullmatad scenshow som ger en bra bild över hur den hårdarbetande Pablo ger allt och tvingas byta sin genomsvettiga skjorta ett antal gånger under framträdandet.

Efter ett samtal med Taste Pr, får vi en stund med Pablo och hans tour manager Randy Chalawsky i baren på Hilton Hotel. Bägge killarna är skönt avslappnade och har nära till spontana garv. När jag tar ett par bilder avPablo, föreslår Randy att han skall ta över kameran, så att Pablo och jag fastnar på samma bild. Då börjar Pablo spexa loss, som synes av resultatet, sedan är cirkusen i full gång och det blir den absolut coolaste intervju jag hittills gjort.

Well Pablo, how are you today, tired?

 • Inte speciellt, vi landade här igår morse efter ett besök i Amsterdam…nej…Köpenhamn var det ju. Gjorde en liten show där, fullspikat, så allt har gått som planerat.

Vi tittade på You-Tubeinslaget med dig från Helsingfors. Ganska crazy eller hur?

 • Å, du menar där den där tjejen på reklamaffischen spydde efter att ha ätit Ovaltine? Heheh, men Helsingfors är en mycket intressant stad, snygga tjejer och coola killar i trenchcoats.

Vi tar nu tittat två gånger på din nya DVD, där du håler ett otroligt tempo genom hela showen. Tränar du något fysiskt under turnéer eller räcker det med all energi du bränner under själva föreställningarna?

 • Det brukar räcka med showerna. Jag svettas otroligt, ibland har jag flera tröjor för att suga upp svetten och det gör ju inte saken svalare. Ytterligare träning? Tja, det skall väl vara om jag får sex då…det är ju bästa sortens träning…

Hur behandlar du din röst, hur sköter du om den för att få den så otroligt ”variabel” som den är?

 • Jag har i stort sett slutat röka och minskat intaget av starksprit en hel del. Det är saker som sliter på rösten. Sedan försöker jag undvika långa intervjuer mellan showerna.

Så du menar att jag försöker sabotera din röst nu???

 • Exakt…hehehe.

Hur upptäckte du din rösts mångsidighet och vilka möjligheter den ger dig att skilja dig från de flesta andra komiker?

 • Det var egentligen av en slump. Jag ville egentligen bli filmregissör men när jag fortfarande gick i skolan, plojade jag rättt mycket inför mina kompisar med imitationer och liknande. Jag brukade ”haka på” röster under TV-program, ibland satt de redan vid första försöket, ibland fick jag träna lite längre. Till slut hade jag cirka 14-16 röster som jag lekte med.

På din DVD kör du rätt hårt med den mycket speciella, grova och djupa rösten från killen som gör i stort sett alla film-trailers från USA. Hur i hela världen ramlade du in på hans unika stämma och så bra som du gör det.

 • Tackar. Du menar Don La Fontaine.
  Jag hade två komikerkollegor som tyckte att jag hade vad som behövdes för att göra just ”den figuren”. Så jag drog igång, ”One man, one way, one desire…” och du vet hur han låter…som skrovligt sandpapper inlagt I kritlösning. Mina kollegor pushade mig att göra mer och mer, att utveckla rösten och de pushade mig även direkt under showerna, genom att från bakre raderna skrika ”Do it, do it!”. En vacker dag ringer ägaren avoriginalrösten upp mig. Han är en riktigt skön herre på alla sätt och gav mig sin välsignelse att utveckla honom som en av mina huvudfigurer, då han tyckte jag behandlade honom med respekt och kärlek.
  Vid ett senare tillfälle sågs vi hemma hos honom. I sin källare har han egen studio, där han gör fem-sex ”voice overs” per dag. Vilket skönt liv, det går knappast att tröttna på…att få använda sin egen oputsade röst som dyrbart talinstrument för att försörja sig gott på.

Satt ni ner och försökte spela in och jämföra hur nära du ligger hans röst rent tekniskt mätbart?

 • Nej inte än. Vi satt faktiskt i telefon för ett par dagar sedan. Han tyckte jag skulle satsa på att även utveckla min egen röst ytterligare.
Intervjun med Pablo Francisco fortsätter på nästa sida >>>