Nr 2 2008
Sid 18a
Foto:© Frontface.se där ej annat anges.
Shan"The Man" Atci
- UNPLUGGED -
I en närgången intervju med Frontface
(Närmare än så här kommer du inte
utan att nästan sätta på honom...)
Shans nya Stand-up show heter "Blattefierad" och den titeln är väl ingen större överraskning.
Vi har sett showen
och kan varmt rekommendera den.
Vi har också träffat "The Man" himself i en avslappnad intervju,
tillbakalutad i en mjuk soffa på managern Vicke Harris kontor.
 

Den tuffa killen du var i skolan, var det en försvarsattityd eller var du genuint tuff? Detta med tanke på din fars lättsamma attityd.

  • Min farsa är världens snällaste, helt underbar. När jag skämtar om honom och säger att han kallar mig ”idiot”, inte Shan, så är det en ren överdrift, det passar bara bra in i manuset. Vet inte om det var en försvarsmekanism. Jag växte upp i ”Flempan”, Västra Flemingsberg och man var tvungen att anta en attityd för att inte bli trampad på, så ju tidigare man fick till den attityden, desto lugnare vardag fick man. Jag var lite halvkänd och halvpoppis, så jag hade rätt många kompisar och även äldre släktingar som gick i skolan, så om det var något problem, gick jag bara till dem och de tog hand om saken. Så, jag kunde kosta på mig att ha lite attityd.

Efter att ha värmt upp skrattmuskulaturen med Shans nya show ”Blattefierad”, känner vi oss redo att utan större skaderisk ta oss an intervjudelen. Det gäller ju, som vid all fysisk prestation, att vara väl uppvärmd så att inga sträckningar eller bristningar uppstår…

Vi slår oss ner i var sin mjuk fåtölj uppe på kontoret hos Shans PR-manager Vicke Harris, Taste PR. På frågan om Shan är redo, drar han två låtsaspistoler och säger ”Shoot, man, shoot, kör på bara”. Så vi skjuter:

När du gick i skola, var du då den där ”kul killen i klassen”?

  • Nä, jag var för tuff för att vara rolig, jag var en av skolans tuffingar. Humor har dock alltid funnits som ett element i vår familj. Min farsa har alltid varit den roliga killen bland sina vänner men jag har aldrig trott att jag ”ärvt” den egenskapen. Stand-up är ju lite annorlunda. Jag kan själv välja när jag vill vara rolig, i stället för att vara det konstant. I stället för att ha en personlighetsetikett ”rolig kille”, så får jag genom stand-up möjlighet att bevara min grundläggande personlighet och kan plocka fram den humoristiska sidan under arbetstiden, det känns bra. När jag då står på scenen, får jag utlopp för mina tankar och aggressioner. Konstant rolig? Nej. Jag tycker det är skitkul att spela astråkig när jag träffar nya människor.

Använder du ironi som ett ”vapen” eller hur ser du på det?

  • Jag tycker om att provocera, att ”trycka på knappar” så folk reagerar. Var med om en situation härom dagen, som var rätt talande. Jag hade beställt en ny klocka. Jag gick in i butiken, där jag känner butiksägaren mycket väl men det var en annan, okänd kille, som stod bakom disken. Butiken är lyxig, har säkerhetsdörrar och liknande. Killen bakom disken visar från start upp en attityd, han säger ”Kan jag hjälpa dig”, men på ett sådant sätt som tydligt visar att han menar ”Vad gör du här, har du gått fel eller..?” Så, jag drar på med världens blattedialekt och hackar fram ”Duuu, jag vill ha en Rolex men jag har bara tusen kronor, Har du Rolex för tusen kronor?” Killen studsar och svarar att jag inte bara kan komma in och tro att det går att få en Rolex för tusen kronor. Min replik blir så. ”Jävla idiot, då kan jag sälja en Rolex till dig för en tusenlapp, vill du ha den?”
    In kommer butiksägaren och hälsar glatt på mig, ”Tjena Shan, hur är läget?”. ”Tjena Janne, jo tack, allt bra”. Killen bakom disken intog fågelholkslooken och viste inte vad han skulle säga. Jag bad honom att inte döma boken från omslaget, kolla först vad som finns innuti. Så, visst gillar jag att provocera.

Klicka på högerpilen för mer Shan Atci          > > > >