Nr 2 2008
Sid 18b
Foto:© Frontface.se där ej annat anges.
 • Gymnasiet var en kort historia för mig, jag fick sparken efter bara tre månader. Var en vilsen individ då, råkade i bråk ofta och straffade ut mig, blev först avstängd och sedan religerad. Det är nog det enda jag ångrar i mitt liv. Jag ville ju ha den där studentmössan på huvudet och åka på det där flaket som alla andra.

Var står du rent spirituellt?

 • Jag är rätt spirituell, läser en hel del. Tror på ödet och framför allt kharma. Gör du något bra, så kommer det tillbaka, gör du något dåligt, så får du igen det. Ge och ta. Man får det bekräftat hela tiden.

När kom vändningen? När upptäckte du stand-up och när upptäckte stand-up dig?

 • Jag jobbade inom restaurang sedan 15 års ålder och när jag var 21 gick jag till släktingarna som drev många krogar och berättade att jag inte mådde bra av jobbet, jag ville satsa på något helt annat. Jag stack till New York ett tag och efter hemkomsten, råkade jag och min kusin ramla in på en stand-up klubb i Gamla Stan, på puben Engelen. Detta var 2003. Det stod två killar på scenen och körde sitt nummer och jag sög i mig vad jag såg. När jag kom ut efteråt, tänkte jag ”Äh, jag är sååå mycket roligare än vad de var”, så veckan efter gick jag tillbaka och träffade Janne Westerlund. Jag var lite direkt på, har alltid varit mer attityd än talang, så jag fick ett okej att testa. Jag kände ingen av arrangörerna, så det var inte att glida in på bananskal, de tog naturligtvis en chans mad att släppa upp mig.

  Låt mig säga så här: Du åker tunnelbana. Du ser en häftig tjej och det är något hos henne som får det att klicka till. Du tänker: ”Fan, jag skulle vilja gå fram och bjuda henne på en fika”. Men, det är inte många killar som har pungkulor nog att gå fram i tunnelbanan och omsätta tankarna i praktik, så dörrarna öppnas, hon stiger av, du åker vidare och chansen är borta.

Stand-up är en tjej jag såg på tummelbanan, jag gick fram och tog chansen. Nu är vi ihop, det är mitt livs kärlek. Vi har det bra tillsammans, fast visst kan det vara lite upp och lite ner…hehehe.

Minns du något från ditt första uppträdande, där på Engelen?

 • Jag minns första applåderna men koncentrationen låg mer på annat. Jag är rätt manisk på att ha full koll på små, små detaljer, som att räkna andetag jag tar innan jag levererar en punsch, vilket håll jag skall gå åt, vart jag skall titta och liknande. Så var det redan inför det första framträdandet. Jan Westerlund presenterar på mig och när jag kliver upp på scenen, blir allt svart, får en riktig black-out. Det jag minns är att jag sade ”hej och välkomna” en 7-8 gånger innan jag kom loss. När jag sedan fick första skrattet, då lossnade det, jag bara körde på med alla vapen jag hade.

  Efter debuten, skrev jag ett 10års-avtal med mig själv om vad jag ville uppnå inom den tidsramen. Efter fem år hade jag genomfört alla punkter. Allt från att ha en egen talkshow på TV, till att leda Melodifestivalen. Jag är dessutom den enda i TV-historien som lett både stora och lilla Melodifestivalen samma år.

Full rulle med andra ord?n ditt första uppträdande, där på Engelen?

 • Ja, det har egentligen gått alldeles för fort. Man måste stanna upp och reflektera över vad som skett, annars är det lätt att det bara skenar iväg. Ingemar Bergman har sagt några visa ord: ”Det krävs inte mod för att gasa på, det krävs mod för att våga bromsa upp. I vår bransch är det lätt att bara gasa på när man är i ropet. Man får i stort sett göra allt man vill, det är bara att säga till. Jag tror jag gjorde runt 45 TV-program på ett och ett halvt år, sedan gick jag in i väggen och startade om med att fråga mig själv vad jag egentligen ville göra ”just NU”.

  Det var upprinnelsen till ”Svenska två-turnén”, där vi besökte 52 gymnasier på tre månader, med över 60.000 elever. Det gjordes en DVD på projektet och den såldes i 10.000 exemplar.

  På tal om skivor och sådant. Idag släpps min singel ”Toa-rulle” och i morgon kommer ringsignalen ut. Det är så surrealistiskt att det är sjukt. Det är lite av en skämtgrej men ”why not”?

                       >>>>>>>

Klicka på högerpilen för mer Shan Atci          > > > >