Nr 5 2008
Sid 15a
Foto:© Frntface.se, Thomas Karlsson, Nikon 200.  Reportage: Thomas Karlsson & Peter Ortvik
SMÅTTINGARNA REGERAR
En av årets tyngsta arbetshelger är till ända, äntligen rast / vila.
Fotograf och ölexpert Thomas Karlsson, tog sig tillsammans med Frontface chefredaktör an det slitsamma jobbet att genomsöka utställarmontrarna på Stockholm Beer & Whiskey Festival 2008.

Efter fem och en halv timme var uppdraget slutfört,
teamet hade till slut utsett de absolut bästa ölsorterna.
Här får du en lite närmare presentation av de brygder
vårt noggrant undersökande testpiloter fann vara
"Best In Show".

 
Grebbestad Bryggeri
Bryggmästaren själv, Robert Bush från Grebbestads Brygger,i tog hand om oss inför intervju och test av deras intressanta produktline. "Vårt bryggeri ligger på Västkusten, bara några meter från  Här står fyra tyska handtillverkade kopparpannor, med kapacitet på runt 200 000 liter om året. Allt sker under manuell övervakning och tillsättning av malt och humle bestäms individuellt för varje brygd.

Vårt omdöme:
Det är framför allt två av Grebbestads ölsorter som satte spår i våra smaklökars minnesmoduler:
- Hummeröl
- Lunator

Vem är då Robert Bush, som besitter all denna bryggerikunskap?
""Fram till i höstas arbetade jag som bryggmästare på Grebbestad Bryggeri och var dessförinnan på Tärnö Mälteri/Bryggeri (numera Nils-Oscar). Vann SM-titeln i ölbryggning 1996, då finalen gick i Hultsfred. Har sedan dess också utbildat mig till öldomare och suttit med som domare under flera tävlingar, bl a SM-final 2000 i Göteborg och SM-final 2003 i Stockholm. Utbildning i bryggning och mältning har skett i Mexiko, Skottland och Tyskland. Dessutom har jag under två terminer på Burgårdsgymnasiet i Göteborg läst dryckeskunskap en kväll i veckan, och fungerat som lärare i ölkunskap på samma utbildning."

Klicka på högerpilen för fler toppnoteringar från Sthlm Beer Festival        > > > >