Nr 4 2008
Sid 5a
Foto:© Frontface.se, Nikon D300
När du tröttnat på en "vanlig" semester:
-TA EN ÄVENTYRLIGT UPPFRÄSCHANDE
VECKA I FINSKA SAHALA
 

Visst är det så att man många gånger funderar att bryta
trenden med att bara ta en "slapparsemester" och i stället
boka in en mer aktiv och spännande resa med ett dagligt innehåll man
aldrig kommer att glömma?

Men, handen på hjärtat, hur ofta blir det egentligen så, när man väl sitter och skall göra den slutgiltiga bokningen.

Frontface har tagit en titt på ett sådant alternativ.
Fyra timmars tågresa norrut från Helsingfors ligger det lilla samhället Suonenjoki, känt bland annat för sin årliga jordgubbsfestival.
Tjugo minuters bilfärd från järnvägsstationen, finns en ännu mindre by med namnet Sahala. Det är här vi hittar EYK, som står för ”Elämysten ja Ystävyyden Kartano”, vilket lite fritt översatt betyder "Upplevelsernas och Vänskapens Herrgård".

EYK är i princip både ett företag, koncept och även en livsstil, grundat av Veli-Jussi Jalkanen, som är uppväxt på samma ägor som hyser anläggningen. Veli-Jussi eller Vessi, som han kallas,
är en man med ”många kavajer” och ytterst bred kunskap om människan, naturen och allt samspel där emellan.
Från att ha utvecklat och förädlat allt som de drygt ettusen hektar ägorna består av, har Vessi skapat sitt koncept, bestående av möjligheter som hästridning, hästhoppning, kanotpaddling, avanceras sauna/bastu, grillevenemang, utomhus förlagda dansbanor, massageterapi, kost- och näringsutbildning, klättring, hinderbanor (både för folk och hästar), meditativa övningar och mycket annat som vi inte hann prova på under de fyra dagar vi besökte EYK.

Inte långt från huvudbyggnaderna och stallet, finns trevliga gästhus med god komfort för deltagarna.
Konceptet känns mycket intressant både för företag som vill svetsa ihop sin personal på ett något annorlunda sätt, samt även för rent privata sällskap.
EYK är välkänt i Finland och nu vänder Vessi blickarna västerut, för att även attrahera den svenska marknaden.
Inom kort kommer EYK:s websida att finnas tillgänglig på andra språk än finska och då är det dags att låta Sverige få smaka på, inte bara de fantastiska jordgubbarna, utan även resten av alla möjligheterna.

Vi anlände mitt under Jordgubbsfestivalen och hälsades välkomna med nyplockade och helt obesprutade jordgubar i både fast form och som "smoothie", av värdparet och tilika ägarna Marie och Vessi Jalkanen
Ovan: Gården har ett stort antal hästar man får rida ut i naturen på. Marie och Vessi är vana ryttare, Nathalie tog det lite lugnare,
här på Karida, 9 år, en temperamentsfull blondin, ingen bimbo...

Reportaget fortsätter när du klickar på högerpilen >>>