Nr 4 2008
Sid 8
Foto:© Frontface.se, Nikon Coolpix 7900,  text: Nathalie.
Mallis, det används ofta som en klyscha när det gäller schaskiga chartermål och har så gjorts ända sedan i början av 80-talet.  Mallorcas första storhetstid var under 60-talet och första halvan av 70-talet, sedan tog Ibiza över. Vad man lätt glömmer, är att Spanien under den perioden faktiskt var en diktatur under General Francos tunga ok.
Som turist fick man sitt bagage noga genomsökt och prylar som kassettbandspelare och liknande togs i förvar mot kvitto och återlämnades vid hemresan.

mallis blev snabbt nedsmutsat och standarden på boendet låg klart efter många andra orters.
Nu är det dags att titta till Mallorcas huvudstad igen och se vad som hänt sedan hippetiden.
Vi hamnade i Palma mitt under Spanska kungafamiljens årliga semesterbesök, så det fanns säkert några extrainkallade Guardia Civil och Policia Local på plats för att skydda kungligheterna.
 
När du tar lokalbussen i från den badort du bor på, palma Nove eller Magaluff eller annan, hamnar du en kort promenad från Plaza Espanya, där även tågstationen finns.
Som synes är centrum nytt och fräscht men runt hörnet finns alla de små gränderna kvar, lika små och pitoreska som förr men naturligtvis med kosmetiska förbättringar. Det enda som verkar ligga efter, är avloppssystemet. Man kommer inte många meter mellan varven, innan trasiga avlopp upprepat gör sig obehagligt påminda.

Lokalbussen kostar € 2,75, att jämföra med en taxiresa, som går på minst € 20 (från Palma Nova).

Väl inne i Palma, skall man naturligtvis ta sig runt till fots, det är liksom hela finessen...att inte missa några små detaljer, små caféer och super-chica restauranter.
Från Plaza Espanya går du sydväst cirka fem minuter  fram till gatan Sant Miquel. Där börjar den långa trånga shoppinggatan.  Rean är i Juli, sorry.

Följ  sedan den gatan söderut (hittar du vyn på bilden till väbster, så är du på rätt väg).

I slutet av gatan, är du inte långt ifrån den nyrestaurerade Katedralen, (se bilden nedan) som är värd ett besök, vartefter du säkert behöver vila fossingarna, vilket lämpligt sker på ett av de caféer som ligger nere vid strandprome- naden, där du har fin utsikt över marinan och alla lyxyatcherna.
Den svenske afärsmannen Mats Wahlström och den kände fotografen och numera direktören Tony Fernandez ligger bakom projektet Puro Hotel, som ligger i hörnet av Calle Montenegro och Calle Apuntadores ovanför
Plaza de la Lonja.
Missa inte ett besök i hotellbaren, den är något alldeles extra.

Den stora kedjan Cappuccinos caféer, senast Cappuccino Palau March, som dök upp i March palatset nära Plaza Reina, har det mesta i fikaväg och dessutom har du fin utsikt över Palma medan du sörplar på din Latte.
Nattlivet fluktuerar med varierande "hip-faktor", så håll dig uppdaterad om vad som händer när just du är där.

Vad väntar du på? Packa väskan, priserna rasar nu när skolorna har börjat.