Nr 4 2008
Sid 17a
Foto:© Frontface.se, Nikon D300
Oavsett var du har
ditt kontor och vad du jobbar med, har du bara EN rygg.
Så ta hand om den
och SITT RÄTT!
En av svenskarnas "nationalsjukdomar" är ryggbesvär. Med tanke på hur många timmar om dagen vi befinner oss sittande, ofta arbetandes vid dator, med händer och armar framför kroppen, borde det vara självklart att lära sig sitta rätt, samt att välja en stol som tillåter oss att kunna göra just det.
 
Eftersom artikelförfattaren själv jobbat som tandläkare i tio år, på den tiden då den senaste ergonomitänkandet ännu inte existerade, har han sett många av sina kollegor tvingas avsluta sina karriärer med förstörda ryggar och nackproblem.

Efter att ha besökt ett otal mässor för att hitta en arbetsstol med de rätta egenskaperna, dök det plötsligt upp en intressant utmanare. Först på möbelmässan-05, sedan på Dentalmässan och därefter på Hälsa & Fitnessmässa, hade vi nöjet att träffa finska SALLI.
Vi fick en pratstund med konstruktören, uppfinnaren och ingenjören Veli-Jussi Jalkanen (JA, det är samme man som byggt upp hälso- och äventyrsanläggningen vi besökte och som du finner på sidan 5 i detta nummer).

Ta chansen här nedan att ägna dig en stund åt hur din egen rygg skulle vilja att du behandlade den under alla de år den skall tjänstgöra både inom jobb och till vardags.
En bra arbetsstol är en ypperlig pensionsförsäkring. Tänk bara på att ett antal behandlingar hos Naprapat kostar betydligt mer än en bra arbetsstol...

Sittandets ergonomi och sadelstolar

Vårt sätt att leva har blivit mer och mer orienterat till sittande. Vi sitter när vi åker till arbetet, vi sitter på kontoret och också när vi kommer hem sitter vi framför tv’n. Människans kropp är inte gjord för så mycket sittande och det skapar stora problem med ryggen och axlarna. Sjukdomar i rörelseapparaten, i skelett, muskler, leder, är den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Finland. Man borde lägga mer vikt vid ergonomi i vardagen

Att sitta på en sadelstol

Ett ergonomiskt alternativ till en normal arbetsplats är en sadelstol och ett höj och sänkbart bord. Det typiska utseendet på en sadelstol är inte enbart estetiskt utan även resultatet av omfattande forskning och utveckling. Sättet att utveckla sadelstolen kommer från den goda ergonomin på en sadel för häst. Fin hållning är inte bara vackert att se på utan fördjupar också andningen och gör således att du känner dig piggare och mer aktiv. En ergonomisk sadelstol förbättrar din hållning, lindrar din ryggsmärta och är en karakteristisk del av möblerna på ditt kontor eller i hemmet.

Sitt rätt även på hästens ängar...
(Förstod du po-ängen? Det gjorde tydligen hästen t.v.)

Artikeln fortsätter. Klicka på högerpilen         > > > >