Nr 4 2008
Sid 6
Foto.  Twentieth Century Fox, Sweden
TÄVLA OCH VINN!   TÄVLA OCH VINN!   TÄVLA OCH VINN!
ARKIV X,
sanningen finns nu där ute, på DVD...

Lagom till höstmörkrets inträde släpps nu
”Arkiv X Essentials”, en DVD med de bästa avsnitten från den populära tv-serien som fascinerade en hel värld på 90-talet.
Samlingen består av åtta spännande avsnitt, speciellt utvalda av seriens skapare Chris Carter.

När Arkiv X började sändas i mitten av 90-talet blev serien ett världsomspännande fenomen som snabbt fick en stor fanskara både utomlands och i Sverige. Serien bygger på klassiska polisutredningar uppblandat med paranormaliteter och handlar om de två FBI-agenterna Fox Mulder och Dana Scully. Tillsammans utreder de mystiska fall som ofta involverar statliga konspirationer, utomjordingar och andra oförklarliga fenomen. Serien blev snabbt en publikfavorit på grund av dess unika blandning av polisutredningar, science fiction och spänning.

Duchovny (Mulder) spelar en FBI-agent som är övertygad om att hans syster blivit kidnappad avutomjordningar och att det finns liv ute i rymden. Anderson (Scully) spelar Mulders skeptiska och mer vetenskapligt lagda kollega som tvivlar på alla Mulders teorier om utomjordingar och övernaturliga fenomen. Under seriens nio säsonger belönades Arkiv X med 16 Emmys och fem Golden Globe Awards för bland annat ”Bästa dramaserie”.

DVD:n innehåller, utöver åtta handplockade avsnitt, en introduktion av skaparen Chris Carter och producenten Frank Spotnitz, som avslöjar varför just dessa avsnitt valts och hur de relaterar till den kommande filmen. Avsnitten guidar tittaren genom nyckelhändelser under seriens gång och behandlar teman som täcker ett spektra av paranormala fall såsom utomjordingar, bortföranden och psykiska fenomen. DVD:n innehåller också trailern till nya filmen ”Arkiv X: I Want To Beleive” samt klipp från Sci-Fi mässan, där seriens huvudpersoner David Duchovny och Gillian Andersson svarar på frågor kring serien från hängivna Arkiv X-fans, så kallade. ”X-philes”.

 

De utvalda avsnitten är :  ”Pilot” (Säsong 1, avsnitt 1) ”Beyond the Sea” (Säsong 1, avsnitt 13)  ”The Host” (Säsong 2, avsnitt 2) ”Clyde Bruckmans Final Repose” (Säsong 3, avsnitt 4)  ”Memento Mori”( Säsong 4, avsnitt 15) ”The Post-Modern Prometheus” (Säsong 5, avsnitt 6)  ”Bad Blood” (Säsong 5, avsnitt 12) ”Milagro” (Säsong 6, avsnitt 18)

Här har du tävlingen:

- Vad heter de två huvudrollsinnehavar- na i förnamn?

1  Danny och gladys
X  David och Ginger
2   David och Gillian

Skicka svaret per e-post till info@frontface.se,
tillsammans med ditt fullständiga namn och hela din postadress.
Döp mejlet till "ARKIV X-Tshirt ".
Sista tävlingsdag är 25 oktober 2008..

Glöm inte att uppge önskad tröjstorlek:
Small, Medium, Large , XL.
Missar du det, är ditt bidrag ogiltigt.

Om du missade Arkiv X, här är serien i hårda drag:

De båda skådespelarna Duchovny och Anderson låg till stor del till grund för seriens framgång, samtidigt som tittarna fascinerades av den täta blandningen av polisutredningar, konspirationer och paranormaliteter. Att serien bygger på fall som i verkligheten rapporterats till FBI har gjort innehållet ännu mer spännande, serien har bland annat inspirerats av intrigerna kring Watergateskandalen.
Agent Dana Scully får i uppdrag att bistå FBI-agenten Fox Mulder som arbetar med det som av FBI kallas för ”Arkiv X”, högst ovanliga och oförklarliga fall som inte kunnat lösas med normala medel.

Mulder har en förmåga att ta sig vatten över huvudet och låta sig styras av intuition och känslor. Scullys uppgift blir att leda honom åt rätt håll igen, ofta genom att åberopa vetenskapliga förklaringar på de fenomen de stöter på under sina utredningar.
Under tiden som de två agenterna arbetar tillsammans med allt underligare fall blir det svårt för Scully att förbli objektiv och hon beslutar sig för att permanent ansluta sig till avdelningen. Man får i serien följa Mulder och Scully runt om i landet där de tillsammans utreder fall om allt från UFO:n och monster till vampyrer, gengångare och människor som kan styra eld. Många fall blir utredda, medan en del förblir olösta.

Seriens avsnitt kan generellt delas upp i två kategorier, ”Monster of the Week” och ”Mytharc”. I det första fallet är avsnitten fristående och kan handla om allt från seriemördare till utomjordingar. I det senare fallet är avsnitten en del av en längre historia som spänner över flera av seriens säsonger, en konspirationsgåta där bortförandet av Mulders syster och regeringens eventuella inblandning är två viktiga beståndsdelar

Arkiv X sändes i nio säsonger under perioden 1993-2002 och har vunnit en mängd utmärkelser. Serien har belönats med 15 Emmys för bland annat ”Bästa manus”, ”Bästa skådespelerska” (Gillian Anderson) samt i en rad tekniska kategorier. Serien har också fått ett flertal andra priser under åren:
 George Foster Peabody Award, Excellence in Broadcasting
 Tre Golden Globes för Best Dramatic Series
 Golden Satellite Award för Best Drama Series
 Science Fiction and Fantasy Saturn Awards för Outstanding Television Series
 Parents’ Choice Honor for Best Series

Klicka på högerpilen för          > > > >